Cel puțin un sfert din totalul celor 80 de decese provocate de noul coronavirus pe teritoriul țării noastre s-au înregistrat în Suceava, motiv pentru care autoritățile au decis ca întreg orașul să fie plasat în carantină pe o perioadă nedeterminată. Având în vedere că Bucureștiul se confruntă la rândul său cu un număr îngrijorător al cazurilor de îmbolnăvire, oamenii se tem că în curând vor avea parte de aceeași măsură.
Raed Arafat dă asigurări că Bucureștiul nu intră momentan în carantină
Chestionat pe marginea acestui subiect, Raed Arafat a dat, însă, asigurări că în momentul de față nu se pune problema carantinei totale. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne avertizează, totuși, că autoritățile ar putea recurge pe viitor și la o astfel de măsură, dacă evoluția bolii o va permite.
Todotată, șeful Direcției pentru Situații de Urgență a reluat îndemnul adresat cetățenilor români de a respecta cu sfințenie atât măsurile de igienă, cât și pe cele de distanțare socială. În plus, răspândirea agentului patogen poate fi stopată numai dacă vârstnicii, categoria cea mai vulnerabilă în această situație, sunt protejați
Declarațiile lui Raed Arafat
„Nu se compară Bucureștiul cu Suceava. Dacă la numărul de cazuri din Suceava și la modul în care au evoluat s-a considerat că trebuie aplicată măsura carantinei, în București suntem departe de această măsură în momentul de față. În funcție de evoluția virusului, nu este exclus să se întâmple acest lucru și în București, dar momentan nu, nici nu am avut discuții pe subiect. Așa cum evoluează boala, ne vom adapta și cu măsurile și cu adoptarea lor.
Pacienții se internează acum inclusiv în formele ușoare și asimptomatice. În curând, vom găsi alte soluții, pentru ca în spital să rămână doar formele medii și grave. Nu știu ca toate spitalele să aibă cazuri pozitive, iar prezența unor cazuri pozitive nu înseamnă oprirea activității spitalului parțial sau integral. Situațiile se schimbă pe parcurs, soluția de acum se poate schimba peste 10 zile, pentru că ne adaptăm cu evoluția bolii și evoluția situației.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Nu înseamnă că am aplicat soluții greșite, însă a trebuit să le luăm gradual. Oamenii să respecte igiena personală, să se spele cât mai des pe mâini, să evite contactul cu persoanele răcite care prezintă semne de boală, dacă apar probleme să se consulte imediat cu medicul de familie.
Rămâneți acasă cât mai mult și evitați contactul cu grupa vulnerabilă, persoanele în vârstă. În felul acesta putem să reducem impactul virusului la nivel național. Cel mai mult mă îngrijorează necunoscutul, pentru că evoluția bolii nu poate fi anticipată.
Noi ne pregătim pentru un scenariu mult mai rău, chiar dacă sperăm să nu ajungem la el. În orice caz, reacționăm mult mai bine decât în alte părți ale lumii. Sperăm ca la vară să se reducă transmiterea, să ne dea un răgaz ca la toamnă să ne putem pregăti mai bine. Pe de altă parte, există teorii care susțin că acest lucru nu se va întâmpla. Din păcate, evoluția bolii este o necunoscută pentru toată lumea”, a declarat Raed Arafat la România TV.