Ministrul de Interne Marcel Vela, alături de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Oficialii au anunţat că a fost depăşit numărul de 2000 de cazuri, ceea ce duce în Scenariul 4 şi intrarea în carantină a municipiului Suceava şi a altor opt comune. Aici se înregistrează cea mai gravă situaţie din ţară.
UPDATE 23:13 / Bogdan Despescu, secretar de stat: „Bună seara tuturor. Ordonanța Militară Nr. 5. Se prelungește măsura prelungirii zborurilor efectuate din Spania pentru 14 zile începând cu 31 martie 2020, ora 18:00. Se prelungește măsura prelungirii zborurilor din Italia pentru 14 zile începând cu 6 aprilie 2020. Măsurile nu se aplică zborurilor efectuate cu transport marfă, care asigură servicii medicale sau aterizări tehnice necomerciale.
Prin articolul 3, s-a completat articolul 3 din Ordonanța Militară Nr. 4 din 2020. Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile suportând cheltuielile și vor răspunde penal conform legii. Cei care nu respectă izolarea și sunt identificate, vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile cu carantinarea.
De asemenea, am completat articolul 4, după cum urmează: Nu se aplică personalului navigant și piloților de aeronava, care nu coboară din aeronave dintre zboruri sau poartă echipamente de protecție, respectiv ochelari, mască, combinezon, dacă coboară între zboruri.”
Raed Arafat, secretar de stat: „Pacienții nu pot să rămână în UPU și trebuie să fie internați, chiar dacă nu au testarea confirmată. Articolul 1. al 2, pacienții pentru care e necesară spitalizarea, sunt internați în secțiile spitalului unde s-au prezentat, în secțiile celorlalte spitale de specialitate, sau în spitale nominalizate de minister (spitale de suport). Nimeni n-a zis că obligatoriu se internează în spitalul respectiv, dar trebuie găsită o soluție. Cazuri de traumă suspicionate de COVID. Nu poate să aștepte trauma până se face testul de COVID.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Privind ambulatoriile, anumite ambulatorii au fost închise total. Se referă la cazurile care pot fi amânate. Acest lucru poate fi programat, ordinul lasă libertatea medicului să decidă.
Raportul centrului național de de la ora 20:00 ne arată că sunt 2109 cazuri confirmate în țară, 65 de decese cauzate de COVID-19, subliniez situația deosebită din Suceava. Din cele 2109 cazuri, 593 se află în Suceava. Trebuie să luăm măsuri speciale”.
Marcel Vela, ministrul de interne: „Evoluția cazurilor din Suceava, analiza făcută cu specialiștii în boli infecțioase, cu toți cei care ne desfășurăm activitatea zi și noapte. În această seară am luat o decizie extrem de importantă! În acest sens am emis Ordonanța Militară nr. 6 din 30 martie 2020, privind instituirea măsurii de carantinare a municipiului Suceava, a unor localități din zona limitrofă și a unei zone de protecție din județul Suceava.
Următoarele 8 comune: Adâncata, Salcia, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei vor fi carantinate.
E permisă intrarea-ieșirea transportului de mărfuri, persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice, în domeniul sanitar, administrația publică locală, judiciar, energetic, agricultură, alimentare cu apă, alimentație publică.
Articolul 5, toate restricțiile stabilite prin ordonanțe militare se aplică în mod corespunzător în zona de protecție. În zona de protecție e interzisă deplasarea a persoanelor ce aparțin altor categorii socio-profesionale.
Articolul 8, accesul pe Aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava e permis doar pentru zborurile de transport marfă și umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență.
Articolul 10. E strict interzis accesul în localități decât prin locuri deschise circulației publice”.
„Asigurăm cetățenii din județul Suceava de tot sprijinul și susținerea noastră. În aceste momente delicate, importante și extrem de grele, unitatea românilor și speranța că vom învinge în această provocare națională și internațională, toate acestea ne vor face mai puternici și mai încrezători că vom învinge”.
Declarație de presă extraordinară
Declarația de presă a fost anunțată în urmă cu puțin timp. Cel mai probabil, oficialii MAI vor reacția după ce 13 persoane de la Spitalul Județean Suceava au murit.
România e la un pas de scenariul 4 de epidemie, cu 1952 de îmbolnăviri și 65 de decese.