Punctul de amendă va fi înghețat și în 2020! Orban: ”Trebuie să schimbăm acest sistem”

Daniel Scripcaru  
înStiri de ultima ora
10/12/2019, 12:10
Punctul de amendă va fi înghețat și în 2020! Orban: ”Trebuie să schimbăm acest sistem”
Punctul de amendă va fi înghețat și în 2020. Sursa foto: playtech.ro

Vești bune pentru șoferii din România! Premierul Ludovic Orban a declarat marți că în 2020 punctul de amendă va fi îngheţat la 145 de lei. Premierul a recunoscut că relația dintre punctul de amendă și salariul minim nu este o soluție, iar sistemul trebuie schimbat.

Punctul de amendă va fi înghețat și în 2020

„Am luat decizia să facem şi noi ce au făcut guvernele anterioare, dar trebuie să schimbăm acest sistem, practic punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie. Părerea mea este că trebuie schimbat calculul, dacă s-a dovedit că această relaţie între punctul de amendă şi salariul minim nu este o soluţie”, a afirmat Ludovic Orban.

Și la sfârşitul lunii trecute, premierul Ludovic Orban a propus decuplarea cuantumului amenzilor de salariul minim printr-un proiect de lege, susținând însă că se va găsi o soluție pentru plafonarea punctului de amendă și pentru anul 2020.

Punctul de amendă a fost înghețat la 145 de lei

„O să găsim o soluție”, declara atunci Ludovic Orban. În prezent, punctul de amendă are o valoare de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Plafonarea la 145 de lei a punctului de amendă s-a produs în 2017 și 2018.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

– clasa I: 2/3 puncte-amendă;

– clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;

– clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;

– clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×