Liberalii schimbă Codul Rutier după ce s-au instalat la putere. În acest moment, valoarea punctului-amendă se calculează ca 10% din salariul minim brut. Lucrul acesta ar face ca odată cu creşterea salariului minim brut, şoferii să plătească amenzi de circulaţie și mai mari.
Liberalii schimbă Codul Rutier!
Nu este de acord noul premier. Ludovic Orban a precizat clar că își dorește o altă formulă de calcul a amenzilor rutiere, în așa fel încât acestea să nu mai fie legate de salariul minim. Președintele liberalilor a și explicat decizia
„Asta a fost practica, de inghetare, sa nu tina cont de salariul minim. Aici mai degraba o sa venim cu un proiect de lege in care sa nu mai legam de salariul minim amenzile.
Ludovic Orban vrea să modifice punctul de amendă
S-a dovedit ca daca a fost necesata prorogarea timp de doi ani de zile a cresterii amenzilor in functie de salariul minim, inseamna ca legarea acestor amenzi de salariul minim nu a functionat. Vom lua o decizie, o sa gasim o solutie”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Adevarul.
Trebuie specificat că dacă se va păstra aceeaşi schemă, de la 1 ianuarie 2020, valoarea punctului-amendă s-ar putea majora de la 145 lei la 223 lei. Modificările nu se opresc aici și amenzile s-ar putea transforma într-o adevărată povară.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Amenzile din clasa l se vor situa intre 446 si 669 de lei. Apoi, sanctiunile de clasa a ll-a vor fi intre 892 si 1.115 de lei, cele de clasa a lll-a vor avea un cuantum cuprins intre 1.338 si 1.784 de lei, iar cele de clasa a lV-a vor fi cuprinse intre 2.007 si 4.460 de lei.
Amenzile de categoria a V-a, rezervate persoanelor juridice, ar pleca de la 4.683 si ar putea atinge 22.300 de lei. Guvernul PSD a hotărât în 2017 să înghețe valoarea punctului de amendă pentru anul 2018 prin ordonanță de urgență.
Prin urmare, sancțiunile nu au crescut, iar punctul de amendă a fost plafonat la valoarea de 145 de lei. Același lucru s-a întâmplat și anul următor când a crescut încă o dată salariul minim pe economie.
Guvernul a înghețat din nou punctul de amendă pentru anul 2019 la valoarea care era și în 2017, adică 145 de lei. În caz contrar punctul de amendă ar fi crescut în 2018 la 190 de lei, iar în 2019 la 208 lei.