PSD depune un proiect de lege privind suspendarea ratelor şi dobânzilor pentru firme şi clienţi! Când se va relua plata de către cetăţeni?

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 18:18
PSD depune un proiect de lege privind suspendarea ratelor şi dobânzilor pentru firme şi clienţi! Când se va relua plata de către cetăţeni?
PSD depune un proiect de lege privind suspendarea ratelor şi dobânzilor pentru firme şi clienţi! Când se va relua plata de către cetăţeni?

PSD a anunţat depunerea în Parlament a unui proiect de lege care prevedere suspendare, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile, anunţă News.ro

PSD depune un proiect de lege privind suspendarea ratelor şi dobânzilor pentru firme şi clienţi!

Potrivit PSD, măsura este valabilă atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice şi se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv. Suspendarea ratelor se va opera până la finalul anului 2020.

Durata contractuală se va prelungi corelativ, arată sursa citată. Potrivit PSD, măsurile anunţate de Guvern pentru sprijinirea economiei în timpul crizei de coronavirus sunt mai degrabă de tatonare, care nu răspund nevoilor urgente ale firmelor şi populaţiei.

„Suspendarea plăţii ratelor bancare este o măsură de sprijin a populaţiei”

„Guvernul trebuia să ia măsuri curajoase, ferme şi clare de susţinere a populaţiei şi a mediului de afaceri. Am văzut, în schimb, multă şovăială şi o lipsă totală de reacţie rapidă.

Suntem într-o luptă contracronometru. Mai târziu va fi prea târziu. Suspendarea plăţii ratelor bancare este o măsură de sprijin a populaţiei în confruntarea cu criza economică generată de epidemie şi solicitată de tot mediul de afaceri”, a declarat preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi dimineaţa că Guvernul va sprijini IMM-urile şi va garanta cu până la 100% din valoare dobânzile. În plus, Guvernul va garanta până la 90% creditele de până într-un milion de lei şi 80%, creditele de peste un milion de lei.

„Dobânda este garantată cu 100%, în cazul creditelor până într-un milion garanția va fi 90%, peste 1 milion – 80%”

„Am majorat plafonul de garantare a creditului prin OUG. Am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde, iar dacă va fi necesar vom mai putea să facem 5 miliarde. În cel mai rău caz putem merge până la 15 miliarde. Dobânda este garantată cu 100%, în cazul creditelor până într-un milion garanția va fi 90%, peste 1 milion – 80%.

Am stabilit cu Ministrul Finanțelor rambursarea TVA până la suma de 9 miliarde. Vrem ca aceste companii să beneficieze capitalul de lucru. La rectificiarea bugetară am vrut să asigurăm că se pot plăti concediile medicale. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru plata concediilor medicale pentru angajați”, a spus Orban.

În România s-au înregistrat până acum 277 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Dintre ei, 20 au fost declaraţi vindecaţi şi nu există niciun deces din cauza COVID-19. Patru dintre pacienţi sunt însă la terapie intensivă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×