Proteste violente în New Delhi din cauza noii legi a cetățeniei! 20 de persoane au murit și alte 200 au fost rănite în urma luptelor cu săbii și pistoale

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 16:21
Proteste violente în New Delhi din cauza noii legi a cetățeniei! 20 de persoane au murit și alte 200 au fost rănite în urma luptelor cu săbii și pistoale
Proteste violente în New Delhi. Sursa foto: timesofindia.com

Bilanțul victimelor provocate de violențele intercomunitare din New Delhi a atins cote alarmante, după ce 20 de persoane și-au pierdut viața și alte 200 s-au ales cu răni grave, având nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit agenției France Presse, noua lege a cetățeniei a dat naștere celor mai grave incidente produse în ultimele decenii în capitala indiană.

Lupte cu săbii și pistoale pe străzile din New Delhi

Încă de duminică seara, haosul și teroarea au pus stăpânire pe zonele periferice din nord-estul orașului, la o distanţă de aproximativ 10 km de centru, unde trăiesc numeroși muncitori săraci, cu precădere musulmani. Înarmați cu pietre, săbii sau chiar pistoale, protestatarii au atacat fără milă persoanele care le ieșeau în cale, strigând diverse lozinci, cea mai des auzită fiind „Jai Shri Ram (n.r. Trăiască zeul Ram).

De asemenea, un drapel hindus, cu imaginea zeului cu chip de maimuţă Hanuman, a putut fi observat miercuri dimineaţă pe o moschee de cartier care a fost incendiată de un grup de agitatori.

Pe rețelele de socializare circulă mai multe înregistrări video în care se poate observa cum mai mulți bărbaţi se urcă în minaret pentru a smulge difuzorul şi a planta steagul sub urale. AFP notează că imaginile surprinse cu doar o zi în urmă au fost verificate, ajungându-se astfel la concluzia că sunt cât se poate de reale.

Guvernatorul i-a cerut premierului să desfășoare armata

Violențele extreme din ultima perioadă l-au determinat pe guvernatorul New Delhi să se adreseze premierului indian, căruia îi solicită să ia măsuri pentru a pune capăt protestelor. Concret, potrivit acestuia, este nevoie atât de introducerea unor restricții de circulație, cât și ca armata să intervină urgent în zonele afectate.

În pofida eforturilor depuse, poliţia este incapabilă să controleze situaţia şi să inspire încredere”, a declarat guvernatorul. Menţinerea ordinii publice ţine de competenţa guvernului central din New Delhi, teritoriu cu statut special.

Violențele au izbucnit din cauza noii legi a cetățeniei

Mii de persoane au protestat la începutul acestei săptămâni împotriva noii legi a cetățeniei, introdusă de guvernul lui Narendra Modi. Nemuțumirea oamenilor izvorăște din faptul că respectivul act normativ accelerează procesul de acordare a cetăţeniei doar pentru minorităţile religioase din ţările vecine majoritar musulmane, excluzându-i pe musulmani din lista comunităţilor care beneficiază de această facilitate.

Contestatarii invocă faptul că inițiativa contravine Constituţiei seculare din India, care tratează toate persoanele egal indiferent de religia lor și că reprezintă un pas important spre marginalizarea minorităţii musulmane din ţară.

În replică, Executivul condus de partidul naţionalist Bharatiya Janata al premierului Modi, susţine că legea nu îi va afecta pe cetăţeni, indiferent dacă sunt hinduşi sau musulmani.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×