Protest înecat în sânge, în Iran! Peste 300 de oameni au fost uciși

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
16/12/2019, 18:54
Protest înecat în sânge, în Iran! Peste 300 de oameni au fost uciși
Sute de morți în urma protestelor din Iran. Sursa foto: dw.com

Masacru în Iran, după reprimarea protestelor din luna noiembrie! Un nou bilanț făcut public de ONG-ul Amnesty International arată că peste 300 de oameni au fost uciși! Autoritățile din Liban spun însă că au murit doar 5 persoane, printre care 4 membri ai forțelor de ordine.

Sute de morți în urma protestelor din Iran

Creșterea prețului la benzină în Iran a scos populația în stradă, în luna noiembrie. Au avut loc proteste de amploare, care au ținut trei zile. Autoritățile au intrat violent în manifestanți și au reprimat mitingurile cu o violență ieșită din comun.

„Autorităţile iraniene au continuat represiunea feroce după manifestaţiile la scară naţională care au avut loc pe 15 noiembrie, arestând mii de protestatari, precum şi jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi studenţi pentru a-i împiedica să spună ce gândesc despre această represiune nemiloasă”, a acuzat ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului într-un comunicat.

Autoritățile spun că au murit patru polițiști și un protestatar

Dacă la începutul lunii decembrie Amnesty International anunța 204 morți în urma protestelor din Iran, acum cifra a fost revizuită la cel puţin 304 persoane (…) omorâte prin recurgerea la forţă ucigaşă”. Printre victime se numără și cel puțin doi adolescenți de 15 și 17 ani.

„Autorităţile iraniene, aproape imediat după ce au masacrat sute de persoane (…), au pus în aplicare o represiune pe scară mare concepută pentru a inspira tuturor teama de a vorbi deschis despre ce s-a întâmplat”, mai spune ONG-ul.

Mişcarea de contestare a izbucnit la 15 noiembrie după anunţul privind o creştere majoră a preţului la benzină, în plină criză economică, şi a afectat peste o sută de localităţi.

Până în prezent, Teheranul nu a confirmat decât moartea a cinci persoane – patru membri ai forţelor de ordine ucişi de „protestatari” şi un civil – şi a anunţat arestarea a circa 500 de persoane, printre care şi 180 de „lideri” ai mişcării de contestare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×