Protecție suplimentară pentru profesori. Amenințarea sau lovirea cadrelor didactice, pedepsită la fel ca agresarea polițiștilor

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
04/02/2020, 11:05
Protecție suplimentară pentru profesori. Amenințarea sau lovirea cadrelor didactice, pedepsită la fel ca agresarea polițiștilor
Senatori participa la lucrarile in plen ale Senatului, la Palatul Parlamentului, luni, 2 septembrie 2019. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care pedepsele pentru fapte comise prin violență sau amenințare la adresa cadrelor didactice se majorează cu o treime. Profesorii vor fi pe viitor considerați ca învestiți cu exercițiul autorității publice, ca și polițiștii. În consecință și infracțiunile cărora le cad victimă vor fi pedepsite mai aspru.

Pedepse mai mari cu o treime

Practic, legea încearcă să creeze  o protecție suplimentară a profesorilor față de elevii sau părinții care devin agresivi.

Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcție didactică, de conducere sau de îndrumare sau control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”, stipulează articolul 5 al legii adoptate de Senat.

Până acum, amenințarea la adresa unui profesor se sancționa cu un an de închisoare, dar pe viitor pedeapsa va fi de un an și 4 luni.

În mod similar, în cazul lovirii unui cadru didactic, făptașii pot primi până la 2 ani și jumătate de închisoare.

Aceleași pedepse se aplică și în cazul care victimele agresiunilor sau amenințărilor sunt membri ai familiei cadrului didactic, dacă faptele au legătură cu atribuțiile de serviciu ale respectivului profesor.

Statistici îngrijorătoare

Inițiatorul, senatorul Șerban Nicolae (PSD), susține că legea este necesară în contextul în care numărul agresiunilor împotriva profesorilor a crescut, după cum dovedește chiar un studiu al Ministerului Educației.

Studiul a fost făcut în 1200 de școli. cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceștia, 2.400 au recunoscut că și-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puțin o dată, un profesor”, se arată în expunerea de motive a legii.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților prin adoptare tacită, astfel că după ce a trecut de votul Senatului va merge la promulgarea de către președinte.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×