Valeriu Zgonea, condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare. Fostul președinte al Camerei este acuzat de trafic de influență

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
03/02/2020, 14:39
Valeriu Zgonea, condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare. Fostul președinte al Camerei este acuzat de trafic de influență
Plenul celor dou camere ale Parlamentului s-a reunit, marti 9 Iunie 2015, pentru a supune votului, cererea de ridicarare a imunitatii parlamentare a deputatului Victor Ponta, acuzat de DNA de fals si spalare de bani.

Tribunalul Municipiului București l-a condamnat pe fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Sentința nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Excursie la Viena ca răsplată

La termenul din 16 ianuarie, procurorul de caz a cerut pedeapsă cu executare pentru fostul deputat social-democrat. Valeriu Zgonea și-a clamat nevinovăția afirmând că este victima unui joc politic al DNA.

”Dumneavoastră aveți posibilitatea de a arăta abuzurile DNA. Cred cu tărie în actul de justiție. Repet, sunt nevinovat”, a spus Zgonea.

Procurorii anticorupție l-au acuzat pe Valeriu Zgonea că, în perioada iulie 2012-aprilie 2013, pe când era președintele Camerei, a primit foloase necuvenite care în valoare de peste 62.000 de lei, sumă care reprezintă contravaloarea unei excursii la Viena și bilete la un concert, precum și cheltuielile pentru construire unei case de vacanță în Covasna.

”Numitul Dobrică Dumitru a organizat pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan şi concubina sa, o excursie de 4 zile la Viena, în intervalul 16.05.2013 – 19.05.2013, suportând inclusiv contravaloarea unor bilete la concerte susţinute de (…) şi (…), excursie contractată prin intermediul SC (…) SRL Buzău. (…) În vederea disimulării plăţii sejurului pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan, numitul Dobrică Dumitru i-a cerut (…) să întocmească separat o factură pe numele acestuia, pe care de altfel numitul Dobrică Dumitru a achitat-o personal în numerar, iar concubina sa a fost înscrisă pe o altă factură emisă pentru SC (…) SA cu explicaţia ‘prestări servicii’”, se arată în rechizitoriul DNA.

Beneficiara intervențiilor, o deputată PSD

Cel care l-ar fi mituit pe Zgonea este Dumitru Dobrică, consilier județean în Buzău. Acesta i-ar fi cerut lui Zgonea să intervină pentru numirea fiicei sale ca președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională, cu toate că nu avea calificarea necesară pentru această funcție. Fiica lui Dobrică a obținut postul râvnit în aprilie 2013.

Procurorii susțin că, tot în urma intervenției lui Valeriu Zgonea, Ionela-Viorela Dobrică ar fi ajuns, în ianuarie 2014, subsecretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. În momentul de față, Ionela Dobrică este deputat.

Dumitru Dobrică a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, însă acesta nu a fost acceptat de instanță, potrivit Agerpres.

Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD în aprilie 2016, la capătul unor critici pe care i le-a adus liderului de atunci al partidului, Liviu Dragnea. La scurtă vreme, a fost revocat și din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×