Proprietarii câinilor de rasă sunt pasibili de dosar penal! Poliția face verificări în toată țara

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
08/01/2019, 19:15
Proprietarii câinilor de rasă sunt pasibili de dosar penal! Poliția face verificări în toată țara GALERIE FOTO
Proprietarii câinilor de rasă sunt pasibili de dosar penal! Avertismentul Poliţiei

Poliţia Română a făcut un apel către deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi anunţând printr-un comunicat oficial că vor relua controalele de identificare a tuturor patrupezilor deţinuţi în locuinţe.

Deţinerea acestor animale este reglementată de lege, iar proprietarii au obligaţii clare în actele normative. Poliţiştii pot da amenzi şi în funcţie de gravitatea situaţiei, proprietarii pot ajunge să li se întocmească dosar penal. Redăm comunicatul Poliţiei Române:

Proprietarii câinilor de rasă sunt pasibili de dosar penal

„Peste 32.000 de proprietari de câini periculoși din categoriile I și II au fost verificați, pentru a vedea dacă respectă normele de deținere a acestor câini și a obligațiilor legale pe care le au. În urma activităților polițiștilor, s-a constatat faptul că, nu în toate cazurile sunt respectate prevederile legislației ce reglementează regimul câinilor periculoși sau agresivi. Astfel, în urma verificărilor polițiștilor, în ultimele 6 luni ale anului trecut, au fost constatate 41 de infracțiuni la regimul reglementat de O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, republicată.

Totodată, în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 1.343 de sancțiuni contravenționale (1.281 amenzi și 62 de avertismente), în valoare totală de aproape 148.000 de lei. Și în cursul noului an vor continua activitățile de identificare a proprietarilor de câini periculoși sau agresivi și verificarea respectării normelor legale de către aceștia, pentru a elimina, pe cât posibil, riscurile de evenimente neplăcute provocate de câinii din rasele vizate.

Captură de pe site-ul Poliţiei Române
Captură de pe site-ul Poliţiei Române

Planul de acțiune, coordonat de Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut ca partener instituțional Asociația Chinologică Română, care și-a adus contribuția prin participarea la activitățile specifice cu specialiști în evaluarea raselor și/sau medici veterinari.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi (art.1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×