Proiect de ordonanță: Guvernul va deschide automat conturi de economii pentru copii

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
24/10/2018, 15:21
Proiect de ordonanță: Guvernul va deschide automat conturi de economii pentru copii
Copii vor beneficia de conturi pentru economii

Guvernul se pare că va intra în concurență cu băncile din România datorită noului proiect cu conturi automate de economii pentru cei sub 18 ani. Planul la nivel guvernamental arată că dacă părinții depun 1.200 de lei într-un sisngur an, statul va oferi o primă în valoare de 600 de lei, prezintă Profit.ro.

Se pare că 3% din dobândă, dar și din primă vor fi scăzute din impozit. Banii adunați în contul pentru economii ai copilului pot fi retrași de acesta după ce împlinește vârsta majoratului. Proiectul îi va face pe copii intituționalizați să se bucure, datorită faptului că statul va depune cei 1.200 de lei minim/an.

Proiect conturi de economii pentru copii

Copii din toată România vor beneficia din luna decembrie a acestui an de conturi în Trezorerie. Părinții vor putea pune bani, cel puțin 1.200 de lei anual, la care statul mai adaugă încă 600 de lei. Copilul va putea extrage banii doar după împlinirea celor 18 ani. Ordonanța de Urgență este la moment pregătită de Guvern. „Se aprobă Programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit.

Titularul contului poate fi orice copil care este cetățean român și are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora”, arată documentul în cauză. În cazul în care finele anului gășește contul cu mai puțin de 1.200 de lei, titularul contului nu va beneficia și de suma statului de 600 de lei.

Pot fi retrase sumele înainte de termen?

Soldul contului are și o dobâdă de 3% pentru fiecare an, iar dobânda se plătește după ce este calculată imediat ce titularul contului bancar împlinește vârsta majoratului. De asemenea, suma strânsă poate fi retrasă mai devreme doar pentru probleme de sănătate ale copilului, boli cu risc de deces sau în cazul decesului acestuia.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×