Prognoza meteo ANM pentru Crăciun. Se întorc ninsorile. Zonele cele mai afectate de vremea rea

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
21/12/2019, 11:08
Prognoza meteo ANM pentru Crăciun. Se întorc ninsorile. Zonele cele mai afectate de vremea rea
De Crăciun se întorc ploile și ninsorile în cea mai mare parte a țării. Sursa foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie a comunicat prognoza meteo pentru zilele de Crăciun, iar veștile nu sunt printre cele mai bune. Chiar dacă în ultimele zile ne-am putut bucura de soare și temperaturi mult peste pragul normal pentru această perioadă a anului, odată cu sărbătorile, iarna își va intra din nou în depturi.

Crăciunul vine cu ninsori și vreme rea. Regiunile cele mai afectate

Mai concret, ninsorile își vor face din nou simțită prezența în zonele montane, în timp ce în restul teritoriului vom avea parte de scăderi bruște ale valorilor termice, ceea ce va favoriza apariția disconfortului termic accentuat. În plus, pe arii restrânse vom avea parte de precipitații însemnate cantitativ, anunță Elena Mateescu, director general al ANM.

În zilele 23-24 decembrie, vorbim de o vreme închisă, în răcire, cu precipitaţii în majoritatea regiunilor, ploi. La munte se vor semnala ninsori şi intensificări ale vântului. Pentru zona montană, în ajun de Crăciun vorbim de o vreme autentică de iarnă.

În nord-vestul şi centrul  ţării nu excludem precipitaţiile sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În rest, predomină ploile. Maximele vor fi de 3-4 grade, iar minimele se vor situa între -2, până la -7 grade„, a declarat aceasta la DC News.

Potrivit specialiștilor, până pe 30 decembrie, ploile ne vor da mari bătăi de cap. Vremea se anunță, însă, ceva mai „îngăduitoare” în noaptea dintre ani, când mercurul din termometre va indica din nou valori ceva mai mari decât normalul acestei perioade.

ANM: „Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani”

Administrația Națională de Meteorologie avertizează, însă, că ne așteaptă una dintre cele mai grele ierni din ultimii 30 de ani. Potrivit specialiștilor, din luna ianuarie, urgia își va face simțită prezența pe întreg teritoriul țării și nu este exclus să dureze până în prima parte a lui martie, cu mici perioade de încălzire ușoară.

Primele semnale în ceea ce priveşte prognoza pentru următoarele patru săptămâni indică, din punct de vedere al regimului de temperaturi, valori ridicate. Prima lună de iarnă pare să nu aducă fenomene severe, dar vom actualiza aceste informaţii.

Nu trebuie să excludem că iarna în România aduce perioade în care să putem vorbi de fenomene de viscol, cantităţi abundente de precipitaţii şi perioade de ger. Cu siguranţă, în fiecare perioadă a acestui an, discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani.

De asemenea, în sezonul de tranziţie, de primăvară, nu am exclus în ultimii ani să avem stări autentice de iarnă, cum a fost şi în martie 2019 sau în aprilie 2017, când am avut avertizare Cod portocaliu pentru strat de zăpadă de 25 de cm în zona Moldovei”, a explicat pentru Antena 3 Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×