Prognoza meteo actualizată. Cum va fi vremea de Anul Nou

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
27/12/2019, 11:11
Prognoza meteo actualizată. Cum va fi vremea de Anul Nou
Meteorologii ANM îți spun cum va fi vremea de Revelion. Sursa foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteo actualizată pentru ultimele zile din 2019, iar veștile nu sunt printre cele mai bune. Potrivit specialiștilor, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că noaptea dintre ani ne va face să simțim pentru prima dată cu adevărat efectele iernii.

ANM anunță vreme rece de Anul Nou. Unde sunt așteptate ninsori

Totodată, în următoarele zile sunt așteptate ninsori, cu precădere în nordul țării și în zonele de munte. Nu este exclus, însă, să avem parte de câțiva fulgi de nea și în Capitală, mai ales că temperaturile maxime nu vor depăși valoarea de 4 grade Celsius.

Ca urmare a unui val de aer polar care se va instala pe întreg teritoriul țării noastre începând cu noaptea de Revelion, trebuie să ne așteptăm la o scădere dramatică a valorilor termice. De Anul Nou, mercurul din termometre va indica -8 sau chiar -10 grade, în special în Transilvania și Dobrogea.

Indiferent unde ne aflăm putem să contăm că ne putem petrece sărbătorile în familie şi, chiar dacă va ninge sau chiar dacă va fi soare, spiritul românilor de a fi împreună de sărbători şi de a-şi petrece Crăciunul aşa cum ştiu de sute de ani contează cel mai mult.

Şi noi suntem la datorie. Dacă apar schimbări semnificative cu siguranţă vor fi transmise în timp util”, a declarat Elena Mateescu, director general al ANM, pentru DC News. Dacă totuși nu dorim să stăm în casă în noaptea dintre ani, trebuie să ne pregătim cum se cuvine pentru a înfrunta frigul cu care ne va întâmpina 2020.

După Revelion se va încălzi din nou. Un front de aer cald se intersectează cu valul polar

Vestea bună este că „repriza de iarnă” va lua sfârșit imediat după instalarea Anului Nou, când temperaturile vor începe din nou să înregistreze creșteri semnificative. De altfel, se estimează că luna ianuarie ne va aduce vreme mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, pe fondul unui front de aer cald care își va face la rândul său simțită prezența, în paralel cu valul polar.

În privința precipitațiilor, vor mai apărea, la noapte, mâine și poimâine (n.r. vineri și sâmbătă). Vorbim de ninsori la munte, iar în Moldova, Transilvania, Maramureș, încet-încet, pe lângă ploi să apară și lapoviță și ninsoare treptat.

Asta pentru că va pătrunde o masă de aer mai rece pe circulația aerului din nord, urmând ca în noaptea de sâmbătă spre duminică, precipitațiile sub forma de ninsoare să apară în partea de centru, est și sud-est a teritoriului, iar duminică să mai ningă în general slab în jumătatea de sud-est a teritoriului, după care precipitațiile să mai ia o pauză.

Regimul termic va fi unul de iarnă. Până acum, luna decembrie ne-a adus temperaturi cu mult peste media perioadei, motiv pentru care și în acest moment, până pe 25 decembrie, vorbim de o medie climatologică de plus 3.8 față de media aceleiași perioade față de anii 1980-2010, ceea ce o situează deocamdată pe primul loc, dar va trebui să așteptăm sfârșitul lunii ca să vedem dacă va fi într-adevăr cea mai călduroasă lună din ultimii 50 de ani.

Odată cu pătrunderea aerului rece, polar, temperaturile mai scad. Revenim la un regim termic normal. Pe timpul nopților, vor apărea temperaturile predominant negative, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Sâmbătă spre duminică și duminică spre luni, vorbim de -8…-10 grade în Transilvania, până la 0 grade în zona litoralului și în capitală urmând să apară valori negative de -2 grade. În Capitală, așteptăm să ningă slab cantitativ, duminică dimineață și pe zi”, a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM, pentru Digi 24.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×