Primul vaccin anticoronavirus a fost realizat în Statele Unite. Testele pe oameni vor începe în aprilie

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
28/02/2020, 10:39
Primul vaccin anticoronavirus a fost realizat în Statele Unite. Testele pe oameni vor începe în aprilie

Compania americană Moderna Therapeutics a produs primul lot de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinul a fost creat la numai 42 de zile după ce secvența genetică a virusului care produce COVID-19, intitulată SARS-CoV-2, a fost stabilită de către cercetătorii chinezi, informează publicația Time.

O metodă nouă de realizare a vaccinului

Primele fiole au trimis la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, parte a Institutelor Naționale de Sănătate din Bethesda care va demara în aprilie testarea pe subiecți umani.

Vaccinul Moderna a fost realizat într-un timp record datorită unei metode realtiv noi de cercetare genetică ce nu presupune cultivarea în laborator de cantități mari de virus. În schimb, vaccinul conține mARN, material genetic ce provine din ADN și produce proteine. În urma vaccinării cu proteine de coronavirus, celulele sistemului imunitar din limfă procesează mARN-ul și încep să producă proteinele potrivite pentru a depista coronavirusul și a-l distruge.

mARN-ul este precum o moleculă ce conține software. Astfel vaccinul nostru este ca un program de software pentru corp care produce proteinele virale ce pot genera un răspuns din partea sistemului imunitar”, a declarat Stephen Hoge, președintele companiei Moderna.

O altă variantă, un medicament împotriva Ebola

Însă vaccinul produs de Moderna nu este primul medicament testat împotriva coronavirusului.

Oamenii de știință de la Centrul Medical al Universității din Nebraska au început deja testele pe un pacient infectat cu SARS-CoV-2 cu un medicament intitulat Remdesivir. Pacientul care s-a oferit voluntar este unul dintre cei aduși în Statele Unite după ce au fost infectați la bordul navei Diamond Princess. Și alte persoane spitalizate cu COVID-19 vor participa la studiu.

Inițial, Remdesivir a fost creat pentru a combate infecția cu Ebola.

Testele pe animale realizate până acum au produs rezultate încurajatoare în combaterea a două coronavirusuri înrudite cu cel care provoacă COVID-19. Este vorba de cel care produce sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS)

Voluntarii vor fi tratați intravenos cu Remdesevir timp de 10 zile, în timp ce un alt lot va primi un tratament placebo. Teste de sânge și probe biologice din nas și gât vor fi recoltate la fiecare două zile pentru a stabili nivelul infectării. Chiar dacă Remdesivir nu poate elimina complet infecția, dar limitează cantitatea de SARS-CoV-3 din sânge, s-ar putea dovedi util în limitarea epidemiei.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×