Primarii vor primi pensii speciale de la 1 ianuarie 2020! PSD a atacat Ordonanța Guvernului Orban la CCR

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
30/12/2019, 21:43
Primarii vor primi pensii speciale de la 1 ianuarie 2020! PSD a atacat Ordonanța Guvernului Orban la CCR
Primarii vor primi pensii speciale de la 1 ianuarie 2020.

Anul 2020 le va aduce primarilor, viceprimarilor și aleșilor locali pensii speciale, după ce PSD a sesizat la CCR modificarea OUG 114 prin care Guvernul Orban elimina pensiile speciale!

Primarii vor primi pensii speciale de la 1 ianuarie 2020

Efectele ordonanţei de urgenţă emise de guvernul Orban care elimina pensiile speciale vor fi suspendate până la decizia Curţii Constituționale, după cum anunța președintele interimar a PSD, Marcel Ciolacu.

Guvernul acceptase amendamentul USR care amâna intrarea în vigoare a prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi aleşi locali.

Foștii primari pot primi chiar și 7.000 de lei în plus la pensie

Așadar, edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună.

Potrivit actului normativ, publicat de Ministerul Dezvoltării în timpul Guvernului Dăncilă, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).

Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv şi cei care au în derulare un mandat de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Mai mult, această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene.

De exemplu, cei care au fost primari în Cluj Napoca se vor raporta la venitul lunar încasat în prezent de Emil Boc, respectiv 12.520 lei. Pentru trei mandate ar încasa suplimentar pensiei 7.211,52 lei în fiecare lună.

Nici foștii primari din Capitală nu stau prost la acest capitol. De exemplu, Viorel Lis sau Traian Băsescu, vor primi indemnizaţii lunare raportate la venitul actual al Gabrielei Firea, respectiv 9.937 lei. Luând în calcul un singur mandat ca primar, aceştia ar încasa lunar, suplimentar pensiei, câte 1.908 lei. În cazul a trei mandate, suma se triplează, scrie adevărul.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×