Premierul Ludovic Orban a eliminat din Legea bugetului pe 2020 pensiile speciale pentru primari

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
23/12/2019, 21:31
Premierul Ludovic Orban a eliminat din Legea bugetului pe 2020 pensiile speciale pentru primari
Pensiile primarilor, eliminate din Legea bugetului pe anul 2020. Sursa foto: podul.ro

Lupta Guvernului Orban cu pensiile speciale continuă cu cele ale primarilor! Premierul Ludovic Orban a luat hotărârea de a elimina din Legea bugetului prevederile legate de acordarea de bani pentru pensiile speciale ale aleşilor locali.

Pensiile primarilor, eliminate din Legea bugetului pe anul 2020

Prim-ministrul a explicat faptul că a acceptat amendamentul USR în ceea ce priveşte prorogarea termenului privind acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali, adică pentru primari, viceprimari, preşedinţi de Consiliu Judeţean şi vicepreşedinţii de Consiliu Judeţean, până la 1 ianuarie 2021.

Orban a subliniat că sunt două temeiuri în ceea ce priveşte amânarea termenului pentru acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali. Un prim motiv este acela că Avcoatul Poporului a atacat la CCR OUG privind Codul Administrativ. În Codul Administrativ e prinsă şi prevederea referitoare la pensiile speciale pentru aleşii locali.

”Dacă se pronunţă CCR şi spune că e neconstituţională OUG, înseamnă că trebuie să dea banii în înapoi”

„Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ, care a instituit indemnizaţiile pentru primari şi viceprimari, este supusă controlului constituţional. Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constituţională în integralitatea ei şi este supusă controlului constituţional.

Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituţional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunţă Curtea Constituţională şi spune că e neconstituţională ordonanţa de urgenţă, înseamnă că trebuie să dea banii în înapoi”, a declarat premierul Ludovic Orban la un post de televiziune.

În al doilea rând, în Camera Deputaţilor se află la un pas de adoptare o lege prin care sunt desfiinţate aproape toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale personalului militar.

”O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puțin un an, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie și ar fi devenit drepturi câștigate, nu s-ar mai fi putut face nimic. Am reușit să obținem acordul premierului și acordul PNL pentru prorogarea acestui termen”, a declarat Dan Barna, liderul USR, care a introdus un amendament la Legea bugetului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×