Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu din cauza poluării! Reacție dură a ministrului Mediului la adresa Gabrielei Firea

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu din cauza poluării! Reacție dură a ministrului Mediului la adresa Gabrielei Firea
Garda de Mediu, amendă pentru Primăria Capitalei. Reacția dură a ministrului Costel Alexe *foto: hepta.ro

Continuă scandalul între Primăriile din București conduse de edili din partea PSD și guvernul interimar liberal. De data aceasta, totul se învârte în jurul poluării din Capitală. Astfel, ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a anunțat că Primăria Capitalei și primăriile de sector din București au fost amendate de inspectorii Gărzii de Mediu cu 75.000 de lei. Asta fiindcă nu au implementat corect măsurile pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului.

Primăria Capitalei, amendată de Garda de Mediu din cauza poluării

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a vorbit despre măsurile pe care trebuia să le ia Primăria Capitalei pentru a opri poluarea: „Sursa principală pentru poluarea aerului din București o reprezintă traficul auto. Toate măsurile asumate de PMB sunt zero sau aproape de zero. Comisarii de mediu au sancționat Primăria Capitalei și primăriile de sector pentru neimplementarea acestor măsuri pe care și le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului”, a declarat, sâmbătă, ministrul Costel Alexe.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Acesta s-a aflat în Parcul Natural Văcărești, acolo unde a plantat mai mulți puieți. Cu această ocazie, Alexe a spus că „Dacă am avea control asupra traficului din București, dacă am avea o salubrizare eficientă și un control mai bun al acestor arderi necontrolate, calitatea aerului ar fi mult, mult mai bună”.

Alexe a arătat și faptul că măsurile de combatere a poluării, făcute de primăria Capitalei, există doar pe hârtie și nu au fost puse în practică:

„Planul integrat de calitate a aerului din București are 20 de măsuri, dintre care 6 ar fi trebuit să fie deja implementate, dar nici nu s-au apucat de ele. Comisarii de mediu au evaluat că doar 40% din tot ce și-a asumat Primăria ca măsuri pentru reducerea poluării din București au fost operaționalizate și implementate. Nu avem modernizarea centralelor de cvartal, nu avem modernizarea infrastructurii rutiere, nu avem transport public modern, prietenos cu mediul, nu avem suprafețe verzi din ce în ce mai mari”, a arătat liberalul.

Reacția Gabrielei Firea, după scandalul privind poluarea

Scandalul dintre PMB și ministerul Mediului a pornit după ce în noaptea de duminică spre luni au fost depistate valori foarte mari ale poluării. Gabriela Firea a precizat cu această ocazie că de vină pentru situație sunt instituțiile guvernamentale:

„Nu poate să existe un poluator care ori este ţinut la secret, ori să nu-l identificăm, ambele variante fiind la fel de grave. De asemenea, având în vedere că atât dl ministru a spus că a aflat de pe Facebook, cât şi noi la Primărie, la Direcţia de Mediu am fost informaţi foarte târziu de către Agenţia de Mediu, o instituţie în subordinea Ministerului Mediului, în legătură cu acest accident ecologic, consider că nu mai sunt suficiente cele şase staţii de monitorizarea calităţii aerului din municipiul Bucureşti pe care le are Agenţia de Mediu şi am solicitat un punct de vedere Curţii de Conturi dacă putem şi noi să facem o astfel de cheltuială, şi anume achiziţia în regim de urgenţă a unor staţii de monitorizarea calităţii aerului, tocmai pentru a avea informații în timp real şi a le comunica populaţiei”, a spus Firea.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×