Prima zi după alegerile prezidențiale: Guvernul Orban, împrumut masiv de la mai multe bănci

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
25/11/2019, 16:34
Prima zi după alegerile prezidențiale: Guvernul Orban, împrumut masiv de la mai multe bănciGALERIE FOTO
Prima zi după alegeri a adus un împrumut uriaș. Sursa foto - facebook

Prima zi după alegerile prezidențiale a venit cu un împrumut masiv făcut de guvernul Orban la mai multe bănci. Astfel, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 1,051 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 46 de luni, la un randament mediu de 3,92% pe an. Împrumutul a fost anunțat chiar de Banca Naţională a României. Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,860 miliarde de lei.

Prima zi după alegerile prezidențiale

Trebuie specificat că marți este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni. De altfel, MFP a planificat, în noiembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,11 miliarde de lei. Nu mai puțin de 200 milioane de lei trebuie să vină printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 3,4 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La banii aceştia se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este mai mare cu 115 milioane de lei faţă de cea programată pentru luna octombrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Pe 21 noiembrie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile. Data scadenţei este la 25 noiembrie 2020.

Guvernul Orban, împrumut masiv de la mai multe bănci

De asemenea, Finanţele au programat şi opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (510 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 200 de milioane lei (două emisiuni), 400 de milioane de lei, 500 de milioane de lei (patru emisiuni) şi 600 de milioane lei.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×