Banca Națională a României este singura intituție care poate să emită însemne monetare, de orice formă, iar dacă reprezentanții BNR nu sunt de acord cu emiterea SibCoin, atunci aceasta nu va fi înfăptuită.
Iată ce spune Banca Națională a României! Ce este moneda SibCoin și cum se poate folosi? Cum arată sistemul de bonusuri și reduceri, dar și cum vor fi organizate sistemele care sunt similare în România?
Monedă locală emisă în România? Ce părere are BNR?
Legea cu numărul 321 din data de 28 iunie 2004 privește atribuțiile Băncii Naționale ale României, adică inclusiv și posibilitatea de a emite noi bancnote: „emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României.” BNR, părere despre posibila viitoare monedă. „Art.12 din Legea 312/2004 precizează că BNR are dreptul exclusiv de emisiune; respectiv, Banca Naţională a României este unică instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României.(…)
Prin urmare, statutul funcţional al acestei entităţi ar trebui clarificat. În cazul în care Sibcoin este o monedă, în sensul definit de lege, considerăm că emiterea ei nu este în conformitate cu legislaţia în vigoare. De asemenea, precizăm că, până la acest moment, Banca Naţională a României nu a primit nicio solicitare de informaţii referitoare la emiterea de însemne monetare”, specifică Banca Națională a României.
Sibiu, prima regiune în care va fi lansată o monedă locală!
Moneda SibCoin va fi folosită în momentul în care județul Sibiu va fi Regiune Gastronomică Europeană. Se pare că aceștia au anunțat oficial că SibCoin-ul a fi mai degrabă un suvenir. „Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 își propune promovarea destinației culturale, gastronomice și turistice Sibiu pe plan național și internațional și susținerea producătorilor locali. In cadrul acestui demers, una dintre modalitățile de promovare o reprezintă “moneda locala” – SibCoin. SibCoin reprezintă o modalitate de a acorda “puncte bonus/reduceri” pentru plățile făcute in LEI in cadrul rețelei regionale HORECA, la care hoteluri, restaurante, cofetari sau producători locali au aderat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Așa cum companiile de transport aerian acorda bonus/reduceri (puncte) cu care se pot face cumpărături in rețeaua lor interna, pe care le-au denumit “mile”, membrii rețelei regionale HORECA vor acorda bonusuri/reduceri (puncte) care se numesc SibCoin.
Valoare acestora va fi 1 punct = 1 Leu. Toate plățile se efectuează in moneda naționala emisa de către BNR, si sunt fiscalizate in consecința, in moneda naționala a României. Aceste reduceri/bonusuri funcționează EXCLUSIV in cadrul unităților care au aderat la Program.
“Monedele” care poarta însemnele Programului si ale Regiunii sunt suveniruri, nu au subdiviziuni, NU se pot face plati sau incasari cu ele, si vor fi disponibile in forma lor fizica EXCLUSIV ca suveniruri. Însemnul heraldic de pe reversul SibCoin este stema oficială a județului Sibiu, aprobata prin Hotărârea Guvernului României nr. 1296/20.11.2002 privind aprobarea stemei județului Sibiu. Sistemul de bonusuri/reduceri in rețeaua HORECA regionala va fi disponibil din sezonul turistic 2019 si va fi organizat in mod similar cu sistemele care funcționează în România, pentru fidelizarea clienților diferitelor companii de telefonie sau bănci, de exemplu”, a fost mesajul de pe un site de socializare a paginii oficiale Sibiu Regiune Gastronomic Europeană.