Când trece România la moneda Euro. Este oficial

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
22/11/2018, 09:17
Când trece România la moneda Euro. Este oficial
Moneda euro va fi adoptată în România din 2024

România va trece într-un final la moneda euro, cu toate că au mai existat speculații despre punerea în funcțiune a acestei inițiative, acum este oficial. Un calendar care specifică acest lucru a fost înfăptuit. Condiția pentru ca țara noastră să poată intra în zona Euro este ca, într-o perioadă cât mai scurtă, nivelul de trai din România să ajungă măcar până la 70% din media Uniunii. Oficialii Băncii Centrale au aprobat un calendar, iar aici găsim data cea mai apropiată la care putem adera la această nouă politică monetară.

Potrivit acestuia, moneda euro va fi principală și în România în anul 2024. Acest lucru a fost stabilit la Congresul PSD în luna martie. Așadar, în cadrul discuțiilor s-a stabilit ca moneda unică europeană să curpindă și România.

România va adopta moneda euro din anul 2024

Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a afirmat la Congresul PSD când se va adopta moneda euro și în România. În cadrul discuției oficiale s-a decis ca România va putea începe să se folosească de moneda unică europeană din anul 2024. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a făcut precizări despre această schimbare imensă ce îi va aștepta pe români. „În 2024. Aşa este calendarul oficial”, spune ministrul Finanțelor Publice.

De asemenea, Eugen Teodorovici a afirmat și faptul că întregul calendar ce privește modeda euro în țară va fi publicat începând cu săptămâna viitoare. Eugen Orlando Teodorovici a declarat că discuțiile din Congresul PSD au prezentat că luna decembrie își va face apariția caledarul care cuprinde toate etapele, dar și că săptămâna viitoare românii vor avea parte de adoptarea unui memorandum în sensul acesta. „Aceasta a fost discuţia în Comitet”, a declarat ministrul Finențelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Condiții pentru trecerea la euro

„Pentru a deveni stat membru al zonei euro trebuie îndeplinite cinci condiţii. Prima este condiţia datoriei publice, sub 60% din PIB. În România datoria este în creştere, acest guvern ne îndatorează, dar încă suntem sub această limită. Este singura condiţie pe care o îndeplinim. În urmă cu doi ani de zile îndeplineam şi cea de-a doua condiţie, şi anume criteriul inflaţiei.

Când PSD a venit la guvernare, inflaţia în România era 0%. În urmă cu un an de zile era 0,6%, acum este peste 5%. Deci, nu mai îndeplinim criteriul inflaţiei. Suntem statul membru al UE cu cea mai mare rată a inflaţiei”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan privind condițiile pe care le îndeplinește România pentru adoptarea monedei euro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×