Prețul carburaților a crescut după ce pe 1 ianuarie scăzuse. Guvernul Orban a eliminat supraacciza

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 17:32
Prețul carburaților a crescut după ce pe 1 ianuarie scăzuse. Guvernul Orban a eliminat supraacciza
Prețul benzinei și motorinei a crescut după ce a fost eliminată supraacciza. Sursa foto: Hepta.ro

Scăderea prețurilor la carburanți, benzină și motorină, nu a ținut prea mult pentru că potrivit Monitoriului prețurilor acestea sunt mai scumpe astăzi decât erau la începutul anului 2020. După eliminarea supraaccizei au crescut accizele la benzină şi motorină.

Carburanțiile de la pompă au prețuri mai mari după eliminarea supraaccizei

Proiectul de lege pentru eliminarea supraaccizei la carburanți a fost promulgat la finalul anului trecut de președintele României, Klaus Iohannis. Eliminarea acestei supraaccize a dus astfel la scăderea benzinei și motorinei la pompele din țara noastră.

Se pare că prețul mic la carburanți nu a ținut prea mult timp. Iată că după numai 10 zile, astăzi, benzina și motorina sunt mai scumpe decât la începutul noului an. Așadar, conform monitorulpreturilor.info, carburanții au prețuri mai mari.

Un calcul simplu arată că prețul benzinei standard este între 5,21 și 5,33 lei, în timp ce prețul benzinei premium se încadrează între 5,36 și 5,99 lei. De asemenea, și prețul motorinei a crescut semnificativ. Prin urmare, motorina standard costă între 5,46 și 5,53 lei, iar motorina premium între 5,74 și 5,9 lei.

Prețul carburanților, mai mare decât media Uniunii Europene

Datele publicaţiei Oil Bulletin a Comisiei Europene arată că prețul carburanților fără taxe din țara noastră continuă să fie mai mare decât media Uniunii Europene, în ciuda faptului că a fost eliminată supraacciză introdusă de guvernanți.

Reducerea de la începutul lui 2020 a fost mai mică decât era preconizată inițial pentru că supraacciza a suferit mai multe modificări înainte de a fi eliminată de Guvern. Înainte de a fi scoasă această taxă a fost crescută de guvernanți din 2 motive: trebuia ajustată cu inflația, iar nivelul ei era sub cel minim obligatoriu în UE.

„Aceşti oameni au început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului”, a afirmat preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, referitor la faptul că Ministerul Finanţelor a majorat accizele la carburanţi, potrivit cotidianul.ro.

Anul 2020 a adus și alte scumpiri printre care se numără majorarea prețurilor la chirii și ratele de la bănci. Spre exemplu, la o chirie în valoare de 300 de euro se mai adaugă peste 20 de lei.

Nici previziunile pentru ROBOR la 3 luni nu sunt tocmai bune. ROBOR ar putea atinge pragul de 3%, adică rata va fi mai scumpă cu peste 50 de lei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×