Președintele a promulgat legea care elimină supraacciza la carburanți! Și supraimpozitarea contractelor part-time ia sfârșit

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
30/12/2019, 17:37
Președintele a promulgat legea care elimină supraacciza la carburanți! Și supraimpozitarea contractelor part-time ia sfârșit
Președintele a promulgat legea care elimină supraacciza la carburanți. Sursa foto: adevarul.ro

Prețul carburanților la pompă ar trebui să scadă, după promulgarea legii care elimină supraacciza la carburanți! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de eliminare a supraaccizei la carburanți și de supraimpozitare a contractelor de tip part-time.

Președintele a promulgat legea care elimină supraacciza la carburanți

Actul normativ, inițiat de PNL, a fost adoptat de către deputați la începutul lunii decembrie. Această reducere în privinţa carburanţilor va însemna că acciza în România va fi mai mică decât minimul impus la nivel european.

Administrația prezidențială a anunțat luni că șeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Prețul carburanților ar trebui să scadă

Legea – care elimină supraimpozitarea contractelor part-time și modifică anexa din Codul fiscal privind accizele și taxele speciale – va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

La începutul lunii, şeful statului a recunoscut că modificările respective vor avea „un oarecare impact bugetar negativ”, însă trebuie adoptate pentru a încuraja în ansamblu economia.

„Eliminarea supraaccizei şi o posibilă creştere pentru a îndeplini limita cerută de Comisia Europeană, totuşi, vor duce la o scădere considerabilă a taxării carburanţilor, vorbim de o scădere destul de importantă, eliminând supra-acciza, iar o majorare până la limita cerută de Comisa Europeană este foarte, foarte mică, deci suntem foarte, foarte aproape de acea limită. Sunt convins că Guvernul va reglementa aceste chestiuni”, declara Iohannis.

Totodată, supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parţial a fost eliminată în vederea aplicării unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat, nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară.

Camera Deputaților a adoptat în 4 decembrie, în calitate de for decizional, proiectul de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.

„Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanți și de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parțial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări de sănătate), propunem următoarele măsuri:

Diminuarea accizei la carburanți, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017;

Eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară, care ține de o decizie discreționară a Guvernului”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Inițiatorii legii spun că prin eliminarea supraaccizei prețul carburanților la pompă va scădea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×