Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a spus că epidemia de coronavirus nu ar trebui să panicheze populația, cu condiția să respecte recomandările autoritățile. ”Nu vorbim de sfârșitul lumii”, a afirmat Rafila comentând faptul că mulți români au mers în supermarketuri să-și facă provizii pentru o perioadă mai mare de timp.
Bătrânii și fumătorii, cei mai expuși
Președintele SMR a afirmat, într-un interviu pentru Mediafax, că românii trebuie să-și continue activitățile profesionale în mod normal, iar unde se poate, angajații să lucreze de acasă.
„Sigur nu vorbim de sfârșitul lumii. Discutăm de o boală care poate să aibă o mortalitate de maxim 4%. Cum e pregătită populația? Hai să discutăm despre adulți. Ei ar trebui să își continue activitatea profesională, angajatorii trebuie instruiți pentru dezvoltarea activității de lucru de la domiciliu, acolo unde se poate e de recomandat. Sau chiar să facă jumătate personal lucrează la domiciliu, jumătate la lucru și apoi fac o schimbare prin rotație. Ar trebui întreruptă activitatea doar dacă există număr mare de cazuri într-o unitate de producție, pentru că altfel de vom confrunta cu o criză economică fără precedent”, a spus Alexandru Rafila.
El a atras atenția că bătrânii sunt cei mal vulnerabili la infecție și la o manifestare violentă a bolii.
”Persoanele vârstnice, nu prea are nimeni grijă de ei, pentru că sunt plecați la muncă copiii lor. Ei ies într-o situație de risc, sunt predispuși la îmbolnăvire. În Canada se face un exercițiu cu persoanele vârstnice, văd ce nevoi au”, a spus medicul Rafila.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
O altă categorie de risc este cea a fumătorilor, dar copiii sunt relativ protejați, până acum nefiind înregistrat niciun deces la pacienți sub 15 ani.
Pe termen lung însă, este nevoie de introducerea educației pentru sănătate în toate școlile din România, crede președintele Societății de Microbiologie.
„Ea e o disciplină opțională și doar 5% din copiii din România fac această disciplină. Hai să îi învățăm pe copii regulile de igienă, lucruri care sunt utile în societate”, a mai spus Alexandru Rafila.
17 bolnavi în România
În cursul serii de luni, autoritățile române au anunțat alte două cazuri de coronavirus confirmate pe teritoriul țării. Este vorba despre o femeie de 73 de ani din Buzău și un bărbat de 60 de ani din București. Bilanțul persoanelor infectate cu agentul patogen denumit științific COVID-19 a ajuns astfel la 17.
Conform procedurii în astfel de situații, va fi demarată o anchetă epidemiologică ce urmează să stabilească cu exactitate contacții celor două persoane. Ulterior, de la caz la caz, aceștia vor fi plasați în carantină instituționalizată sau izolați la domiciliu.
În momentul de față, pe lângă cei 17 pacienți confirmați cu coronavirus, aproximativ 12.000 de persoane sunt autoizolate la domiciliu, în vreme ce alte cel puțin 20 se află în carantină. În plus, Totodată, în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, s-a decis suspendarea tuturor unităților de învățământ din România, de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie, existând posibilitatea ca măsura să fie prelungită în cazul în care situația impune acest lucru.