Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu reducerea TVA: „Să scădem TVA de azi pe mâine nu mi se pare un lucru bun” VIDEO

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 16:00
Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu reducerea TVA: „Să scădem TVA de azi pe mâine nu mi se pare un lucru bun” VIDEO
Klaus Iohannis nu agreează varianta reducerii TVA de la 19 la 16%. Sursa foto: hepta.ro

Recent, în Comisia de buget din Camera Deputaților a fost adoptat un raport ce prevede reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19 la 16%. Măsura nu este, însă, agreată de președintele Klaus Iohannis, care afirmă că această scădere trebuie să se producă treptat, nicidecum „de azi pe mâine”. În caz contrar, s-ar ajunge la împovărarea bugetului care are oricum o serie de „constrângeri semnificative”, avertizează șeful statului.

Klaus Iohannis susține că reducerea TVA nu este benefică în momentul de față

PSD încearcă să se reprofileze, dar din păcate merg dintr-o extremă în cealaltă extremă, în loc să se oprească la mijloc. Sunt convins că în Parlament aceste chestiuni vor fi dezbătute și discutate. Eu contez pe înțelepciunea politică a tuturor partidelor din Parlament.

În final, pe cine să ajute să împovărezi un buget care deja are constrângeri semnificative? În acest moment, bugetul nu-și permite o reducere pe TVA.

În perspectivă, sigur, în anii care vor urma este posibil să discutăm așa ceva dacă economia crește și lucrurile merg bine, dar de azi pe mâine să scădem TVA nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat în privința deciziei parlamentarilor PSD de a susține inițiativa liberalilor pentru reducerea TVA.

Ludovic Orban anunță că liberalii nu vor vota reducerea TVA: „Nu este un proiect al PNL, este un proiect inițiat de un parlamentar”

La rândul său, Ludovic Orban s-a arătat sceptic în privința inițiativei de reducere a taxei pe valoarea adăugată, precizând că liberalii nu vor vota pentru implementarea acestei măsuri. Reacția premierului poate părea surprinzătoare în condițiile în care proiectul aparține unui membru al partidului său.

Nu e un proiect al PNL, este un proiect iniţiat de un parlamentar. E o mare diferenţă între proiectele iniţiate de parlamentari individuali şi proiectele PNL.

Nu vom vota un proiect chiar dacă aparţine unui coleg al nostru care a iniţiat un proiect ca parlamentar individual, nicidecum din partea PNL”, a declarat prim-ministrul. Reamintim că în cursul zilei de marți, 17 decembrie, Comisia de Buget a adoptat raport favorabil asupra proiectului care reduce TVA de la 19% la 16%.

Totodată, această inițiativă reduce TVA pentru alimente de la 9% la 5% începând cu data de 1 ianuarie 2020. De remarcat este faptul că liberalul Dan Vâlceanu s-a împotrivit proiectului, deși acesta aparține unui coleg din cadrul formațiunii politice de guvernământ.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×