Premierul Ludovic Orban a vorbit despre salariile celor din Sănătate: ”Nu le va afecta atât de tare veniturile”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
19/12/2019, 16:41
Premierul Ludovic Orban a vorbit despre salariile celor din Sănătate: ”Nu le va afecta atât de tare veniturile”
Premierul Ludovic Orban spune că bugetul Sănătății va fi în 2020 mai mare decât în 2019. Sursa foto: digi24.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat că este o ”minciună gogonată” faptul că Ministerul Sănătății va avea bugetul diminuat! Premierul a spus că bugetul pe anul 2020 este mai mare decât cel din anul 2019. Orban a vorbit și despre un spor care va fi diminuat pentru medici și asistente, însă ”nu le afecta atât de tare veniturile”.

Premierul Ludovic Orban spune că bugetul Sănătății va fi în 2020 mai mare decât în 2019

„E o minciună gogonată (scăderea bugetului ministerului – n.r.). Raportat la bugetul pe 2019, aşa cum a fost aprobat – şi aici trebuie calculate şi bugetul ministerului, şi bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu cum vor ei să calculeze numai la Ministerul Sănătăţii – de către Guvernul PSD, alocaţia bugetară pentru Sănătate creşte foarte mult.

Este adevărat că bugetul pe 2020 este aproximativ cu o uşoară mică creştere la nivelul bugetului pe 2019, dar numai bugetului rectificat de noi, pentru că noi a trebuit să rectificăm bugetul Sănătăţii pentru că nu existau bani suficienţi pentru: programele de sănătate finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Sporul de condiții deosebite va fi unul fix, nu va mai fi 15% din salariu

Nu existau bani suficienți nici pentru a asigura onorarea contractelor care au fost semnate de Casa de Sănătate cu spitale şi cu alte entităţi din domeniul Sănătăţii, pentru mecanismul de decontare a medicamentelor compensate şi gratuite, nu mai fuseseră plătite concediile medicale şi de maternitate pentru firme. (…) Bugetul este mai mare chiar şi faţă de bugetul rectificat”, a spus Orban la RRA.

El a susţinut că sindicaliştii din sănătate sunt supăraţi că Guvernul a umblat la sporul pentru condiţii vătămătoare.

„Pe sindicalişti îi deranjează că am umblat la spor. Există un spor de condiţii deosebite, vătămătoare, periculoase. (…) Nu a fost plafonat. (…) Era plătit 15% din salariul brut al angajatului. Adică, unul are salariul brut 4.000 de lei, atunci lua 600 de lei. Dacă altul are 10.000 de lei salariul brut, lua 1.500. Ce diferenţe există între un angajat care are 10.000 brut şi un angajat care are 4.000 brut în ceea ce priveşte expunerea la aşa-zisele condiţii deosebite şi vătămătoare? Nu există nicio diferenţă. E aceeaşi expunerea. Am stabilit o sumă fixă de care beneficiază toţi angajaţii, indiferent care este salariul lor brut”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că medicii şi asistentele din entităţi publice au beneficiat de o creştere anticipată a salariului la nivelul anului 2022. „Eu cred că această creştere de venit, care a fost spectaculoasă şi bruscă, le asigură o viaţă decentă. (…) Va exista o reducere (a sporului – n.r.), dar nu le afecta atât de tare veniturile”, a afirmat Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×