Precizările unui medic român din Franța, despre coronavirus: „Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea să iei virusul e practic zero”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
10/03/2020, 18:00
Precizările unui medic român din Franța, despre coronavirus: „Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea să iei virusul e practic zero”
Precizările unui medic român din Franța, despre coronavirus: "Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea să iei virusul e practic zero". Sursa foto: Hepta

Radu Lupescu, un medic român din Franța, declară că doar contactul prelungit cu o persoană infectată cu coronavirus ar putea crește șansele de a lua infecția respectivă, astfel că, dacă doar treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea de a lua virusul zero, informează Hotnews.

Un medic român din Franța ne lămurește despre coronavirus

Medicul român, specializat în anestezie și terapie intensivă, lucrează la clinica Rhéna de la Strasbourg, una dintre cele mai moderne clinici din Franța, unde ocupă și funcția de președinte al asociației medicilor din unitatea medicală respectivă.

Radu Lupescu este implicat în organizarea clinicii franceze pentru a face față epidemiei de coronavirus, astfel că a făcut câteva precizări importante despre COVID-19.

În acest sens, medicul a alcătuit un ghid cu mai multe măsuri de protecție, cu scopul de a limita răspândirea viruslui, iar cel mai important sfat al românului este „să respectăm neapărat deciziile autorităților pentru a limita consecințele aceste crize sanitare și pentru a-i proteja pe cei dragi.  Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine”.
Potrivit lui Lupescu, o caracterictică a COVID-19 este contagiozitatea mare, de 2,2. Asta înseamnă că fiecare bolnav infectează, în medie, alte 2,2 persoane, comparativ cu 1,3 cât este contagiozitatea în cazul gripei.

Grupele de vârstă cele mai afectate de COVID-19

„Asta e destul de problematic pentru că înseamnă că răspândirea virusului poate fi rapidă”, spune medicul român din Franța.
„Durata de incubație e în medie 5,2 zile (12 zile, cu un interval de încredere 95%). Adică dacă nu aveți nimic în două săptămâni după un eventual contact sau călătorie în zona infectată, nu veți mai avea nimic”, mai spune Radu Lupescu.
Un alt aspect precizat de anestezist este mortalitatea cauzată de noul coronavirus, care este de 2-3% în China și de 1% în afara ei. Dintre cazurile de decese înregistrate până acum, 15% au vizat persoane cu vârsta de peste 80 de ani și 8% în cadrul grupei de vârstă între 70 și 80 de ani.
„Cum se consideră că o mare parte din bolnavi sunt asimptomatici sau puțin simptomatici, este probabil că mortalitatea este mult mai mică”, mai spune Radu Lupescu.
În ciuda tuturor zvonurilor legate de contagiozitatea virusului, medicul român spune că șansele ca o persoană să ia virusul de la o alta prin simpla trecere pe lângă persoana respectivă sunt zero.  Cu toate acestea, un contact prelungit cu un pacient purtător de COVID-19 va crește șansele ca boala să se transmită mai departe.

„80% din cazuri sunt benigne adica nu necesită trecerea pe la spital. Contagiozitatea e in general corelată cu gravitatea simptomelor; adică un contact prelungit cu cineva bolnav crește probabilitatea de a fi infectat pentru că crește numărul de viruși inoculați.

Dacă treci pe stradă pe lângă un bolnav, probabilitatea e practic zero”, spune Lupescu în ghidul său.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×