Prăjitura albă ca zăpada. Rețeta perfectă de Crăciun. În 15 minute deja te lingi pe degete

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
08/12/2018, 14:59
Prăjitura albă ca zăpada. Rețeta perfectă de Crăciun. În 15 minute deja te lingi pe degete
Iată rețeta pentru albă ca zăpada, cea mai iubită prăjitură a copilăriei!

Românii se pregătesc de sărbători cu… albă ca zăpada! Una din cele mai iubite prăjituri ale copilăriei revine cu ocazia Crăciunului și a zilei de Revelion. Gospodinele știu deja că este una dintre cele mai reușite surprize culinare pentru invitați. De asemenea, rapidă și gustoasă, cel mai potrivit pentru perioada aceasta aglomerată. Aluatul se face repede, crema nu are nevoie de multe ingrediente, iar aspectul ei uimește.

Nu poți da greș nici cu rețeta veche a bunicii, dar nici cu cea nouă, care este acum ajutată de câteva arome și mai mult cocos.  Albă ca zăpada era făcută pe vremuri cu margarină, acum este mai fină, realizată cu unt. În timpul în care s-a născut rețeta, multe din ingrediente erau mai greu accesibile, așa că mamele și bunicile înlocuiau mai multe dintre ele și improvizau cu ce aveau prin casă.

Albă ca zăpada, prăjitura copilăriei

Prăjitura albă ca zăpada era cunoscută pe vremuri și ca Lămâița. Aceasta este una din cele mai iubite din copilărie, alături de prăjitura cu bulion, papanași, cremă de zahăr ars, lapte de pasăre, ciocolata de casă, pandișpan, găluște cu prune, chec, cozonac, gogoși, clătite, budincă de paste, biscuiți șprițați (pișcoturi) etc.

Prăjitura albă ca zăpada
Prăjitura albă ca zăpada

Ingrediente foi:

– 10 linguri lapte
– 10 linguri zahăr
– 10 linguri ulei
– 1 linguriță amoniac stins în oțet
– 2 oua
– un praf de sare
– faina cat cuprinde

Ingrediente cremă:

– 1 litru lapte
– 8 linguri rase faina
– 6 linguri rase zahar
– zeama si coaja de la o lamaie
– o esenta de vanilie sau rom
– 200 g unt

Mod de preparare aluat albă ca zăpada:

Pentru a prepara prăjitura copilăriri trebuie să începi cu un pas foarte simplu. Întâi de toate se dizolvă zahărul în laptele puțin călduț, apoi se adaugă ouale, alături de sare, ulei și amoniac. Se amestecă până devin omogene. După aceasta, se pune făina și se frământă până se obține un aluat destul de tare, urmând să se facă cele 3 sau 4 foi. Foile se vor coace pe dosul tăvii. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit înainte!

Mod de preparare cremă albă ca zăpada:

Pentru cremă trebuie să amesteci cele 8 linguri de făină cu laptele rece și cu zahărul. Laptele rămas sse pune la fiert împreună cu coaja de lămâie. După ce laptele dă în fiert se pune compoziția rece de lapte cu făină, apoi se amestecă încontinuu. Se lasă la fiert până când începe să prindă consistența unei budinci datorită făinii. Se lasă la răcit căteva minute, apoi se pune untul și se amestecă ușor. La sfârșit se adaugă zeama de lămâie, esența de vanilie sau rom.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×