Polul nord magnetic al Pământului s-a deplasat din nou, schimbându-și locația în care s-a menținut în ultimii ani, zona arctică din Canada. În momentul de față, a trecut de meridianul Greenwich, situat în partea de este, spre Siberia, informează specialiștii de la Live Science, citați de Agerpres.
Polul nord magnetic se deplasează spre est cu viteze de până la 55 kilometri pe an
În ultimii 20 de ani, polul nord magnetic al planetei se deplasează spre est cu viteze din ce în ce mai mari, de până la 55 de kilometri pe an. Cel mai recent model de evoluţie al câmpului magnetic terestru, publicat pe data de 10 decembrie de British Geological Survey, indică faptul că această deplasare spre Siberia nu va înceta prea curând, chiar dacă este de așteptat ca viteza să scadă până la aproximativ 40 km/an.
Câmpul geomagnetic este produs de mişcarea curenţilor de convecţie din nucleul exterior al Pământului şi are orientarea nord-sud. Din motive parțial cunoscute, dar care au legătură cu dinamica interioară a planetei, acesta traversează o perioadă în care slăbeşte din intensitate. Este, practic, motivul pentru care se produce deplasarea constantă a nordului magnetic.
Ce efecte are deplasarea polului magnetic
Specialiștii îi liniștesc pe cei care își făceau griji în privința efectelor pe care astfel de fenomene le-ar putea avea asupra noastră și susțin că acestea nu afectează în niciun fel viețile omenești. Sistemele moderne de navigaţie se bazează, însă, pe polul nord magnetic şi au nevoie de o permanentă recalibrare, pe măsură ce polul se deplasează spre est.
În momentul de față nu se ştie dacă polii magnetici ai Pământului urmează să se inverseze din nou pe fondul slăbirii câmpului magnetic. Nu este exclusă nici posibilitatea ca intensitatea câmpului magnetic terestru să crească semnificativ, avertizează oamenii de știință.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cum explică specialiștii acest fenomen
„Din cauza variaţiilor neplanificate în regiunea arctică, cercetătorii au lansat un nou model care să reprezinte mai exact schimbarea câmpului magnetic între 2015 şi prezent”, informează National Centers for Environmental Information de la National Oceanic and Atmospheric Administration. Modelul, comandat de agențiile militare americane și britanice, este actualizat de regulă la interval de 5 ani, ultima dată când s-a întâmplat acest lucru fiind în 2015.
Noua variantă vine cu îmbunătățiri și va facilita navigarea în condiții de siguranță pentru aplicațiile militare, liniile aeriene comerciale, dar și operațiunile de căutare și salvare. În privința scopurilor civile, schimbările vor fi resimțite numai la latitudini de peste 55 de grade.
„Pentru cei mai mulţi utilizatori aflaţi sub 55 de grade nord nu există o diferenţă reală” , a explicat Ciaran Beggan, geofizician la British Geological Survey. Specialiștii au remarcat aceste schimbări încă din 2018, grație „unei mari cantităţi de informaţii venite din satelit”.
Acestea „ arătau că polul s-a mutat mult dincolo de zona anticipată”, a declarat Beggan, precizând totodată că nu există motive de îngrijorare: „Este un comportament neobişnuit, în termeni istorici, însă la scară geologică nu este neobişnuit. Câmpul magnetic se schimbă continuu, dar asta se întâmplă parţial din cauza comportamentului său natural”.