Cum s-a deplasat Polul Nord magnetic! Motivul pentru care s-a întâmplat asta. Harta estimativă

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
10/02/2019, 11:33
Cum s-a deplasat Polul Nord magnetic! Motivul pentru care s-a întâmplat asta. Harta estimativă GALERIE FOTO
Polul Nord magnetic se deplasează cu o viteză neobișnuit de mare.

Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează spre Rusia, cu o mișcare atât de rapidă, încât ar putea crea neplăceri pentru sistemele de navigare, dar și în ceea ce privește hărțile telefoanelor inteligente. Deși mișcarea Polului magnetic este un fenomen normal, care s-a produs constant în ultimele sute de ani, viteza de deplasare nu a fost niciodată atât de mare.

După cum se poate observa pe harta estimativă a ultimelor sute de ani, pusă la dispoziție de către specialiști, Polul Nord magnetic a început să se deplaseze  la viteze mici, încă din 1831, când au fost realizate primele măsurători, deplasându-se de-a lungul arhipelagului arctic canadian, spre Rusia.  Întrucât deplasarea spre Siberia s-a accelerat, oamenii de știință au fost nevoiți să actualizeze Modelul Magnetic Mondial, cu un an înainte de termen.

Cum explică specialiștii acest fenomen

„Din cauza variaţiilor neplanificate în regiunea arctică, cercetătorii au lansat un nou model care să reprezinte mai exact schimbarea câmpului magnetic între 2015 şi prezent” , informează National Centers for Environmental Information de la National Oceanic and Atmospheric Administration. Modelul, comandat de agențiile  militare americane și britanice, este actualizat de regulă la interval de 5 ani, ultima dată când s-a întâmplat acest lucru fiind în 2015. Noua variantă vine cu îmbunătățiri și va facilita navigarea în condiții de siguranță pentru aplicațiile militare, liniile aeriene  comerciale, dar și operațiunile de căutare și salvare.  În privința scopurilor civile, schimbările vor fi resimțite numai la latitudini de peste 55 de grade: „Pentru cei mai mulţi utilizatori aflaţi sub 55 de grade nord nu există o diferenţă reală” , a explicat Ciaran Beggan, geofizician la British Geological Survey.

Harta deplasării estimative a Polului Nord magnetic, în ultimele sute de ani
Harta deplasării estimative a Polului Nord magnetic, în ultimele sute de ani

Specialiștii au remarcat aceste schimbări încă din 2018, grrație „unei mari cantităţi de informaţii venite din satelit”, care arătau că polul s-a mutat mult dincolo de zona anticipată” , a  declarat Beggan, precizând totodată că nu există motive de îngrijorare: „Este un comportament neobişnuit, în termeni istorici, însă la scară geologică nu este neobişnuit. Câmpul magnetic se schimbă continuu, dar asta se întâmplă parţial din cauza comportamentului său natural”. 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×