Poluarea din aer poate crește rata mortalității Covid-19. Anunţul medicilor în ceea ce-i priveşte pe fumători

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 18:00
Poluarea din aer poate crește rata mortalității Covid-19. Anunţul medicilor în ceea ce-i priveşte pe fumători
Poluarea din aer poate crește rata mortalității Covid-19. Sursa foto: profimediaimages.ro

Oamnii de ştiinţă au avertizat că rata mortalitîţii cauzată de coronavirus este influenţată de poluare. Poluarea duce la afectarea căilor respiratorii, precum şi la probleme cardiovasculare şi face 8 milioane de victime pe an.

Poluarea din aer poate crește rata mortalității Covid-19

Rata mortală ar putea fi mai mare în rândul populaţiilor din oraşele sau localităţile unde se înregistrează o poluare accentuată. În China şi Italia, măsurile luate de autorităţi au dus la scăderea poluării, întrucât au producţia industrială a fost redusă, iar pe străzi au circulat mult mai puţine maşini decât de obicei.

Potrivit calculelor unui cercetător american, este posibil ca astfel să se fi evitat zeci de mii de morţi premature în China. Alţi experţi sunt de părere că pandemia nu poate avea un impact benefic asupra reducerii poluării, iar că unele rezultate este mult prea devreme pentru a fi anunţate.

Dacă în China şi Italia poluarea ar fi scăzut, în contextul epidemiei de coronavirus, în India, ţară aflată în curs de dezvoltare, aceasta ar fi atins niveluri foarte mari.

Pacienții cu boli cronice de plămâni și probleme cardiovasculare cauzate sau agravate de expunerea prelungită la poluare sunt tot mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor pulmonare și este probabil să moară. Acestea este probabil să fie și cazul Covid19.

Prin reducerea poluării îi putem ajuta pe cei mai vulnerabili în lupta împotriva acestei dar și viitoarelor pandemii„, a declarat Sara De Matteis de la Universitatea din Cagliari.

Astfel, potrivit unor cercetări făcute în tmpul epidemiei de SARS, în anii 2002-2003, persoanele infectate şi care proveneau din zone de poluare mare prezentau risc dublu de deces, comparativ cu persoanele ce proveneau din zone mai nepoluate.

În plus, cercetătorii au demonstrat că în timpul epidemiei MERS, care a avut loc în Arabia saudită în anul 2012, persoanele fumătoare erau predispuse să fie infectate şi prezentau risc de deces. Coronavirusul pare să aibă o rată a mortalității mai scăzută decât epidemiile SARS sau MERS.

Având în vedere ceea ce știm, este foarte probabil ca cei expuși la poluare și fumătorii să se comporte mai rău în cazul infectării cu noul coronavirus decât cei care respiră aer curat și nu fumează„, a declarat Aaron Bernstein, profesor la Harvard.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×