Poliția Română interzice WhatsApp, Facebook Messenger și Snapchat în activitatea profesională! Europol: „Deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
09/10/2019, 14:33
Poliția Română interzice WhatsApp, Facebook Messenger și Snapchat în activitatea profesională! Europol: „Deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei” GALERIE FOTO
IGPR a interzis cele 3 canale de comunicare online. Sursa foto - facebook

Poliția Română a luat decizia să interzică WhatsApp, Facebook Messenger și Snapchat! Concret, Inspectoratul General al Poliţiei Române a emis o dispoziţie prin care interzice complet folosirea celor 3 canale de comunicare alternativă, în activitatea profesională, considerând-o un risc de securitate. Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol a luat foc atunci când a auzit anunțul IGPR și a emis imediat un comunicat de presă.

Poliția Română interzice WhatsApp, Facebook Messenger și Snapchat!

„În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii. Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm. În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate.

Poliția Română interzice WhatsApp, Facebook Messenger și Snapchat! WhatsApp și Fb Messenger
Europol nu este de acord cu decizia IGPR. Sursa foto – facebook

Reacție imediată a EUROPOL

Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu. De asemenea, este important de precizat că şi datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni.

Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral. Viitorul ne aparţine! Echipa Sindicatului EUROPOL“, este reacţia Europol la această decizie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×