Planul lui Marcel Ciolacu de a aduce PSD la putere. Alianţa cu care vrea să câştige alegerile din 2020

Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
19/12/2019, 19:26
Planul lui Marcel Ciolacu de a aduce PSD la putere. Alianţa cu care vrea să câştige alegerile din 2020
Marcel Ciolacu se pregăteşte să aducă PSD din nou la putere foto: hepta.ro

PSD se regrupează după ce a avut un final de an de coşmar, în care a pierdut guvernarea şi alegerile prezidenţiale. Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, partidul are planuri mari şi îşi propune să revină în forţă la putere, odată cu alegerile locale şi parlamentare de la anul.

Marcel Ciolacu şi-ar fi pregătit deja echipa pentru a conduce PSD

Primul pas este Congresul Extraordinar al partidului, care va avea loc la finalul lunii februarie. Marcel Ciolacu plănuieşte să candideze şi să devină preşedinte deplin al PSD, însă actualul şef interimar al social-democraţilor nu vrea să repete greşelile lui Liviu Dragnea şi doreşte să aibă alături o echipă formată din cei mai puternici lideri locali ai formaţiunii.

În acest sens, Ciolacu pare să-şi fi asigurat sprijinul Gabrielei Firea, preşedintele PSD şi candidat la Primăria Generală, şi al lui Paul Stănescu, unul dintre liderii PSD cu cea mai mare influenţă în zona Olteniei.  Totodată, se pare că suspendarea lui Robert Negoiţă ar urma să fie anulată, iar primarul Sectorului 3 ar urma să revină în PSD şi să se alăture echipei Ciolacu.

Alianţa care poate aduce PSD din nou la putere

Dacă Marcel Ciolacu va trece cu bine de Congres şi va deveni lider deplin al PSD, următorul pas pe care are de gând să-l facă ar fi demararea unor discuţii cu Pro România şi cu ALDE în vederea formării unei noi alianţe electorale. Conform stiripesurse.ro, social-democraţii ar dori să stabilească şi să agreeze un program politic comun al Alianţei, care ar urma să fie ceva similar USL.

Nu este exclusă nici posibilitatea ca partidele să colaboreze la nivel judeţean, în cazul în care nu se ajunge la un acord pentru o alianţă naţională. Cert este că dacă cele trei partide reuşesc să se pună de comun acord, acestea ar avea o majoritate confortabilă pentru a depune şi a trece o moţiune de cenzură contra actualei guvernări PNL.

De asemenea, o alianţă între cele trei partide ar avea şanse mari să câştige alegerile de la anul, dacă ne raportăm la cifrele obţinute de acestea la europarlamentare.

Chiar zilele trecute, Marcel Ciolacu admitea că are o relaţie foarte bună cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu ALDE şi că nu exclude o colaborare viitoare cu acest partid. În ceea ce priveşte o alianţă cu Pro România, impedimentul ar fi Victor Ponta, care nu pare convins în acest moment de „noul PSD”.

Marcel Ciolacu chiar a afirmat că Victor Ponta nu se poate întoarce în PSD. „Domnul Ponta nu poate să vină, pentru că este liderul altui partid, are alt proiect politic, a şi anunţat că nu doreşte să vină, eu mă bucur de acest lucru”, a spus preşedintele interimar al social-democraţilor, care a precizat, însă, că nu exclude o viitoare colaborare cu Pro România.

Până când lucrurile se vor definitiva la nivel de conducere a PSD, nimic nu pare, însă, sigur. Deşi Ciolacu a reuşit să convingă mulţi lideri să-l susţină, încă există persoane importante din rândul social-democraţilor care îl contestă.

Printre aceştia se numără Eugen Teodorovici sau Marian Oprişan, însă surse politice spun că ei ar fi dispuşi să negocieze sprijinul în schimbul unor funcţii. Acestea fiind spuse, anul viitor se anunţă a fi unul decisiv pentru PSD, care pare că are două opţiuni: fie întoarcerea la putere, fie căderea într-un picaj iremedial.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×