Peste 6000 de români sunt blocați la granița cu Ungaria: „Posibilităţile de întoarcere în ţară sunt din ce în ce mai limitate”

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 20:15
Peste 6000 de români sunt blocați la granița cu Ungaria: „Posibilităţile de întoarcere în ţară sunt din ce în ce mai limitate”
Peste 3500 de români sunt blocați la granița cu Ungaria! Reacția oficială a Ministerului Afacerilor Interne

Peste 3500 de români sunt blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria după ce a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar de nu a mai permite tranzitarea țării din cauza amenințării de coronavirus. Doar tranzitarea camioanelor de marfă este permisă.


UPDATE, 17 martie, ora 20:16. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că în acest moment sunt aproximativ 6000 de români la graniţa dintre Austria şi Ungaria: „În acest moment sunt 6000 de persoane. Este singurul culoar pe care l-am obţinut pentru această noapte.

Nu este vorba doar despre cetăţeni români din Italia. Sunt din toată Europa. Sperăm că totul se va desfăşura în bune condiţii. Posibilităţile românilor să se întoarcă în ţară sunt din ce în ce mai limitate. Am făcut un apel să încerce să revină cât mai repede în România. Sunt luate măsuri unilaterale, fără notificare sau se suspend legăturile aeriene”


UPDATE, 17 martie, ora 18:48. Un „coridor umanitar” pentru românii care vor să treacă din Austria în Ungaria pentru a reveni în ţară va fi deschis marţi, de la ora locală 21:00, până miercuri la ora 06:00, a declarat ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, potrivit AGERPRES.


Peste 3500 de români sunt blocați la granița cu Ungaria: „Ministrul a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar”

Ministerul Afacerilor Interne a trimis o reacție oficială la această situație specială pe care o redăm integral mai jos:

„Comunicat de presă privind discuția telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul ungar pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria.

În continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetățenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

„Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil”

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.
În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus.

Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.”

Situația la frontierele României: 68.800 de persoane au trecut granița

Poliția de Frontieră a României a făcut și o informare privind situația la granițele țării în ultimele 24 de ore. Astfel, au trecut frontiera peste 68.800 de persoane, români și străini, dintre care aproximativ 38.200 pe sensul de intrare și 30.600 pe cel de ieșire din țară.

„În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere ale frontierei au trecut peste 68.800 persoane, cetățeni români și străini, dintre care aproximativ 38.200 pe sensul de intrare şi 30.600 pe cel de ieşire din ţară şi peste 26.700 mijloace de transport, dintre care aproximativ 13.300 pe sensul de intrare și 13.400 pe sensul de ieșire din țară.

Reamintim că, informaţii privind timpul de aşteptare la controlul de frontieră în punctele de trecere se găsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/. Această aplicaţie on-line prezintă o valoare medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp.

În zonele de competenţă – punctele de trecere şi “frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

26 fapte ilegale (10 infracţiuni şi 16 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 611.800 lei;
valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 4.200 lei.
nu s-a permis intrarea în ţară a 9 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea unui număr de 4 cetăţeni români din diferite motive legale”, se arată în comunicatul emis de Poliția de Frontieră.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×