Peste 12.000 de apeluri la 112 din cauza coronavirusului. ”Urgențe” inedite ale românilor

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
20/03/2020, 13:21
Peste 12.000 de apeluri la 112 din cauza coronavirusului. ”Urgențe” inedite ale românilor
Serviciul de Urgență 112 a fost apelat de peste 12.000 de ori în ultimele trei săptămâni, pe fondul isteriei create de răspândirea coronavirusului

Serviciul de Urgență 112 a fost apelat de peste 12.000 de ori în ultimele trei săptămâni, pe fondul isteriei create de răspândirea coronavirusului.

Peste 12.000 de apeluri la 112 din cauza coronavirusului

Conform Libertatea, Serviciul de Telecomunicații Speciale a precizat că o parte din cele 12.000 de apeluri la numărul de urgență 112 au avut întrebări bizare despre coronavirus, starea de urgență sau măsurile de protecție pe care cetățenii trebuie să le ia.

STS a mai anunţat că apelurile prin care cetățenii raportează simptome specifice sunt direcționate către agențiile cu competențe medicale, cele privind persoane care nu respectă regimul de autoizolare/carantină stabilit de autorități sunt direcționate către Poliție, iar pentru cele de informare apelanții sunt sfătuiți să sune la numărul de telefon TelVerde – 0800.800.358.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale a amintit că apelarea abuzivă, falsă sau pentru a face glume la numărul 112 se sancționează cu amendă în cuantum de până la 5.000 de lei.

Glume proaste și întrebări stupide la 112

Mai multe dintre apelurile la numărul de urgență 112 au fost solicitări inedite ale cetățenilor: un apelant a dorit să afle dacă „mai merg trenurile” și dacă „poate merge în alt oraș?”, iar un altul a sunat la numărul de urgență pentru a întreba dacă „este deschisă poșta”.

O persoană a dorit să afle dacă poate merge ”luni la bancă”, având în vedere declararea stării de urgență, iar o alta a sunat la 112 să anunțe că „un văr a venit din Italia și este bolnav de coronavirus”, apoi a închis imediat telefonul. La reapelarea operatorului STS, persoana a recunoscut că „se joacă fiindcă este șmecher”.

Un apelant fumător, aflat în izolare, a sesizat la numărul de urgență că nu mai are țigări și vrea ca cineva să meargă să îi ducă la domiciliu, altul, supărat că a fost părăsit de concubină, a anunțat că femeia ”s-a întors acum 2 zile din Italia și are febră”, în timp ce un bărbat a sunat la 112 pentru a afla ce restricții sunt ”pentru că urmează să fac nuntă”.

Un bărbat din Crainimăt, Bistrița-Năsăud a sunat la 112 și a anunțat că a venit din Italia și prezintă simptome de coronavirus. Echipa de intervenție s-a deplasat de urgență doar pentru a constata că cel care sunase era un individ care era pus pe glume și avea chef să se plimbe cu izoleta. Bărbatul a fost amendat cu 5.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×