Pesta porcină, la loc comanda de sărbători! Amenzi de sute de mii de lei și animale confiscate pe loc

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
23/12/2019, 18:19
Pesta porcină, la loc comanda de sărbători! Amenzi de sute de mii de lei și animale confiscate pe loc GALERIE FOTO
Un singur județ nu are focare de pestă porcină în România. Sursa foto - facebook

Pesta porcină, la loc comanda de sărbători! Acesta este mesajul pe care au vrut să-l transmită cei de la Autoritatea Naţional Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. În ultimele două săptămâni au avut loc aproximativ zece mii de controale în trafic.

Pesta porcină, la loc comanda de sărbători!

S-a făcut lucrul acesta pentru limitarea circulaţiei animalelor şi în special a porcilor vii. N-a ieșit bine deloc. Valoarea amenzilor aplicate a depăşit 213.920 de lei, a declarat preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, într-o conferinţă de presă.

 „Am declanşat o operaţiune fără precedent cu sprijinul Ministerului de Interne. Am făcut controale în trafic pentru limitarea circulaţiei animalelor şi în special a porcilor vii.

Amenzi de sute de mii de lei și animale confiscate pe loc

Avem aproape 10.000 de controale în trafic în ultimele două săptămâni, mai exact 9.454, de prevenire a difuzării pestei porcine africane. (..) Principale categorii de neconformităţi identificate au fost în utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar-veterinar pentru transportul carcaselor provenite de la porcii sacrificaţi în sistem gospodăresc.

Identificarea în trafic a mijloacelor de transport fără autorizare sanitar-veterinară, transportul animalelor vii, suine şi bovine, fără a fi însoţite de documente sanitar-veterinare care să ateste sănătatea acestora. Toate acestea au dus la un număr total de 24 de amenzi, în valoare de 213.920 de lei, şi 16 avertismente”, a spus Chioveanu.

Conform sursei citată au fost descoperiți nu mai puțin de 29 de porci pentru care nu existau documente de provenienţă. Animalele au fost confiscate pe loc și trimise către o unitate de incinerare, iar produsele din carne care proveneau de la animale fără documente, respectiv 1.858 kilograme, au fost confiscate.

„Acţiunea noastră a fost şi de prevenţie, să educăm oamenii să nu mai meargă cu porcii vii dintr-o parte în alta dacă nu deţin documente. Este foarte important să ne asigurăm în această perioadă în zonele unde evoluează focarele de PPA să nu fie scoşi porcii şi să meargă cu ei în alte zone.

Ca imediat după aceea să apară noi focare. Într-adevăr ne gândim să înăsprim această legislaţie, dar gândiţi-vă cum e să introducem în Codul penal acum că acestea sunt infracţiuni. Împreună cu cei de la Ministerul de Interne trebuie să găsim soluţii concrete, dacă imobilizăm o maşină, pentru că este o situaţie destul de inedită.(…)”, a explicat oficialul ANSVSA.

Suceava este singurul județ în care nu există niciun focar de pestă. Nici la porcii domestici nici la cei mistreţi. În rest, țara e pe cod roșu. „Avem 39 de judeţe care sunt în zona III, în zona roşie. Singurul judeţ care nu este în zona roşie este Suceava, iar în partea a II-a este Bistriţa-Năsăud, în care evoluează la porcul mistreţ, restul suntem roşu cu totul”, a mai spus Chioveanu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×