Ofițerii DIICOT efectuează vineri, 2 noiembrie, percheziții la locuința lui Cristian Borcea. Fostul șef al lui Dinamo pare a fi implicat într-un dosar ce vizează evaziunea fiscală, alături de directori din Rompetrol. Soțul Valentinei Pelinel a fost eliberat din închisoare în luna iulie a acestui an.
UPDATE 15.25: Potrivit unor surse PRO TV, Cristi Borcea ar putea fi dus la DIICOT pentru audieri, la finalul perchezițiilor din casa lui. Procurorii au mai bine de 5 ore de când îi verifică locuința, iar după ce vor termina, se pare că îl vor lua cu ei și pe fostul acționar de la Dinamo. Rămâne de văzut acum în ce stadiu sunt cercetările și ce acuzații i se aduc lui Cristi Borcea.
În prezent, se efectuează 24 de percheziții în București, la mai multe locații. Una dintre acestea este și casa lui Cristi Borcea. Acuzațiile vizează evaziune fiscală și spălare de bani.
Percheziții de amploare în București: locuința lui Cristi Borcea, pe lista locațiilor vizate
Perchezițiile care au loc la această oră în București, în 24 de locații, au loc, printre altele, și la locuința lui Cristi Borcea. Gruparea pe care o vizează procurorii ar fi fost implicată în intervalul ianuarie 2010 – octombrie 2013, în coordonarea unor circuite fictive de tranzacționare. Acesta avea un nucleu comun de firme și persoane care se ocupau cu înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli nereale.
Printre altele, s-a realizat și denaturarea ”masei impozabile” pentru a nu mai plăti impozite și taxe fiscale la stat. Astfel, se pare că s-au spălat sume mari de bani, prin contracte fictive de prestări servicii, comisioane, achiziții care nu aveau loc de fapt, ori transferuri financiare pe plan intern sau extern.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Ce spun procurorii DIICOT despre Cristi Borcea
”24 de percheziții pe raza Bucuresti, jud.Ilfov, Brăila, Constanța într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fapte de evaziune fiscală, spălare a banilor.
Cercetările efectuate au relevat faptul că grupul infracţional a acţionat coordonat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat), şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne/externe.
Grupul infracţional organizat a fost constituit de către numiţii Vitalie Burcă, Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinită de numiţii Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Jubleanu Marius Andrei, Maria Victor Andrei, Ruslan Dumitraş şi Muntean Valeriu, în mecanismul evazionist fiind implicaţi şi reprezentanţii societăţilor beneficiare (şi care aveau relaţii contractuale cu firme din grupul Rompetrol)-printre care numiţii Fottu Stelian, Tulea Marius Emilian, Borcea Cristian, Gâdoiu Dragoş Mădălin, Vintilă Cornel, Gâdoiu Corneliu George, Oancea Augustin Constantin, Oancea George Alexandru, Golumbeanu Cezar Florin, Cristea Robert Florin, Cilibia Dumitru, Antonevici Serghei, Bătrânu Mihai, Constantinescu Viorel Gheorghe, Ciocodeică Dumitru, Vasile Bogdan Mihail, Cârligea Florin Eugen, Barbu George Cristian, Feraru Daniel Dumitru, Neculae Valentin, Roşu Georgian Roberto, Oancea Daniel Constantin şi Păunescu Cătălin Nicolae, care prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior (din dispoziţia numiţilor Dmitriy Grigoriev, Sergey Vassilyev şi Burcă Vitalie) erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.
Astfel, în urma verificărilor efectuate a rezultat că societăţile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev şi Sergey Vassilyev şi care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, în considerarea scopului ilicit sus-expus, au facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale.
În lanţul evazionist au fost folosite pe paliere diferite mai multe societăţi comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele de bani erau transferate succesiv prin conturile respectivelor societăţi, în scopul spălării acestora.”, au arătat procurorii DIICOT într-un comunicat.