Pedepse de până la 15 ani pentru zădărnicirea combaterii bolilor! OUG dat de guvernul Ludovic Orban

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 12:08
Pedepse de până la 15 ani pentru zădărnicirea combaterii bolilor! OUG dat de guvernul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orbana lansat un OUG prin care înăsprește pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor *foto: hepta.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că va înăspri pedepsele pentru fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor și va introduce în Codul Penal și infracțiunea de omisiune a oferirii datelor într-o anchetă epidemiologică. Astfel, proiectul de OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptat de Guvern, la propunerea Ministerului Justiţiei, prevede pedepse de până la 15 ani, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

Pedepse înăsprite pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Până acum pedeapsa pentru zădărnicirea combaterii bolilor era de până la doi ani și cu o amendă de până în 20.000 de lei.

De asemenea, în contextul în care foarte mulți oameni nu respectă izolarea, pedeapsa pentru fuga din carantină va fi de 3 ani de închisoare, iar dacă cei care scapă din autoizolare îmbolnăvesc și alți oameni, pot să primească până la 5 ani de închisoare. Nu în ultimul rând, pentru fals în înscrisuri pedeapsa va ajunge la 7 ani după gratii.

„Cine nu respectă carantina sau izolarea trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățeni iresponsabili care sunt în situația de a fi izolați sau în carantină să nu respecte aceste decizii, să umble liber și să riște să îi îmbolnăvească pe cetațenii români”, a declarat joi Ludovic Orban.

Pedepse pentru cei care omit să ofere anumite informații

„Știu că cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea. Tocmai din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele, pentru a-i sancționa pe cei care nu înțeleg să respecte măsurile”, a spus premierul.

Mai mult, persoana care nu oferă autorităților informații complete despre cei cu care a intrat în contact riscă dosar penal.

Până la momentul actual, la nivel național, s-au deschis 62 de dosare penale pentru zădărnicirea combatarea bolilor, fals în declarații și neglijență în serviciu.

Noile reglementări au fost adoptate noaptea trecută și vor intra în vigoare pentru faptele care se petrec de acum încolo, din cauza principiului legii favorabile. Așadar, cele 62 de persoane care au dosar penal vor risca în continuare maxim 2 ani de închisoare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×