Reprezentanții industriei horeca din România anunță un adevărat dezastru din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, organizația HORA, în care se află 40.000 de societăți comerciale, a oganizat un sondaj printre membrii lor, care au în total aproximativ 400 de mii de angajați și o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro.
Vânzările din restaurant au scăzut cu 80%, arată sondajul
Cei de la HORA au realizat un sondaj în ultima săptămână pe un număr de 341 de respondenți. Astfel, vânzările au scăzut cu 80%, iar peste 85% vor închide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 280.000 de angajați în șomaj.
Totodată, 100% din respondenți au nevoie de ajutor imediat din partea autorităților pentru continuarea afacerilor.
Raportat la întreaga industrie asta înseamnă că din totalul cifrei de afaceri estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro, iar dintr-un total de aproximativ 400000 de angajați, 320.000 vor fi concediați.
Patronii din industria de restaurante se arată extrem de îngrijorați de pierderile pe care le vor încasa în această perioadă și cer mai multe măsuri de la statul român.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Ce măsuri cer patronii de restaurante
Companiile cu capital românesc susțin că nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a rezista mai multe luni iar dacă ele vor intra în competiție globală cu companii ale altor țări susținute de autoritățile lor, atunci șansa lor va fi inexistentă.
Astfel, printre măsurile cerute de patronii din industria ospitalieră și prezentate de HORA se numără următoarele:
- Șomaj tehnic cu plata a 75 % din venituri și taxele aferente suportate de către stat;
- Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu;
- Masuri pentru amanarea ratelor catre banci si/sau societati de leasing fara consecințe pentru companii;
- Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanții,în condiții financiare preferențiale și cu rambursare pe termen lung;
- Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana în comunicarea din 13 martie 2020.