Rezoluție dură luată de Parlamentul European, împotriva Ungariei și Poloniei. Sunt tot mai aproape de activarea articolului 7 din Tratatul UE

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 16:28
Rezoluție dură luată de Parlamentul European, împotriva Ungariei și Poloniei. Sunt tot mai aproape de activarea articolului 7 din Tratatul UE
Rezoluție dură luată de Parlamentul European, împotriva Ungariei și Poloniei *foto: hepta.ro

Probleme pentru Polonia și Ungaria. Parlamentul European a votat joi o rezoluție pe tema statului de drept din cele două țări conduse pe un ton autoritar în ultima perioadă de Fidesz și PiS.

Astfel, împotriva Poloniei și Ungariei a fost declanșată procedura de sancționare prin activarea articolului 7 al Tratatului UE. Rezoluția a trecut cu 446 de voturi pentru și 178 împotrivă. în timp ce 41 de europarlamentari s-au abținut. Măsura nu este una care poate rămâne fără urmări. Ea poate duce la pierderea dreptului celor două țări de a vota chestiuni decizionare cu privire la UE.

Rezoluție dură luată de Parlamentul European, împotriva Ungariei și Poloniei

Rezoluția a fost supusă joi votului plenului PE reunit la Strasbourg. Acest document ar trebui să pună presiune pe Consiliul European și pe Comisia Europeană pentru a adopta măsuri suplimentare privitoare la nerespectarea statului de drept în cele două țări, întrucât în cele două țări nu s-au făcut progrese suficiente.

„Situația din Ungaria și Polonia se înrăutățește tot timpul. Fie că vorbim de încercările guvernului polonez să interfereze cu treburile justiției, fi că vorbim de asaltul lui Viktor Orban la adresa democrației, UE nu poate să stea și să privească cum statul de drept se degradează în statele membre.

Comisia Europeană și Parlamentul au activat articolul 7 iar acum este timpul ca și Consiliul să își facă datoria și să protejeze statul de drept în Europa. Consiliul trebuie să ia atitudine în ce privește devierile serioase de la statul de drept”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield MEP, raportor din partea verzilor pe situația din Ungaria și membru al comitetului Libertăți Civile, Justiție.

Aceasta consider că procedurile prevăzute de Articolul 7 trebuie tratate cu maximă seriozitate de Consiliul European. De asemenea, audierile celor două țări trebuie să continue și să indice care ar trebuie să fie următorii pași.

Ce reproșează Parlmanetul European celor două țări europene

În septembrie 2018, Parlamentul a solicitat Consiliului să acționeze pentru a împiedica autoritățile maghiare să încalce valorile fondatoare ale UE. Deputații erau preocupați în principal de independența judiciară, libertatea de exprimare, corupția, drepturile minorităților și situația migranților și a refugiaților.

În cazul Poloniei, Comisia Europeană a solicitat acțiuni ale UE în decembrie 2017, având în vedere amenințările percepute la adresa independenței sistemului judiciar. Într-o rezoluție adoptată în martie 2018, Parlamentul European a fost de acord cu Comisia cu privire la riscurile de încălcare a principiilor statul de drept în Polonia.

În conformitate cu articolul 7 din Tratat, în urma acestor solicitări, Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE în țările în cauză. Înainte de a face acest lucru, miniștrii vor asculta părerile autorităților naționale.

Miniștrii UE au organizat două audieri cu guvernul maghiar, în septembrie 2019 și decembrie 2019. Autoritățile poloneze s-au apărat în fața Consiliului cu trei ocazii, între iunie și decembrie 2018.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×