Parlamentul European, rezoluție referitoare la Revoluție: Cere statului român să afle adevărul

Parlamentul European, rezoluție referitoare la Revoluție: Cere statului român să afle adevărul
Parlamentul European, rezoluție referitoare la Revoluție *foto: historia.ro

Parlamentul European a adoptat joi o revoluție referitoare la comemorarea a treizeci de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989. Revoluția a fost propusă de patru grupuri politice parlamentare, printre care s-au inclus toți cei 32 de eurodeputați români. Rezoluția a fost adoptată cu 513 voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 87 de abţineri.

Parlamentul European, rezoluție referitoare la Revoluție

În textul rezoluţiei se aduce un omagiu tuturor victimelor revoluţiei din decembrie 1989 şi recunoaşte sacrificiul manifestanţilor paşnici, deschizând drumul către democraţie, stat de drept şi economie de piaţă, precum şi către integrarea euro-atlantică a României.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Cu această ocazie Parlamentul European cere statului român să își intensifice eforturile pentru aflarea adevărului cu privire la evenimentele din urmă cu 30 de ani:

„Parlamentul European ia act de faptul că sacrificiul protestatarilor paşnici din decembrie 1989 a deschis calea tranziţiei României către democraţie, statul de drept şi instituirea unei economii de piaţă, precum şi către integrarea sa ulterioară în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană”, se arată în textul rezoluţiei, publicat joi.

Revoluția Română discutată în cadrul Parlamentului European

„Revoluţia română din decembrie 1989 a fost cea mai violentă dintre toate revoltele care au condus la căderea comunismului în statele din spatele Cortinei de Fier”, se mai arată în textul Rezoluției. Revoluţia din decembrie 1989 a dus în mod tragic la pierderea a 1.142 de vieţi omeneşti, la rănirea gravă a 3.138 de persoane şi la detenţia ilegală şi torturarea a peste 760 de persoane.

ÎDe asemenea, PE „invită Statul român să îşi intensifice eforturile de aflare a adevărului în legătură cu evenimentele din timpul revoluţiei, o necesitate absolută pentru ţară, poporul român, Europa şi Uniunea Europeană, având în vedere dreptul poporului român de a cunoaşte adevărul, la 30 de ani de la revoluţia din decembrie 1989”.

Instituţiile Uniunii Europene şi ale statelor sale membre, inclusiv România, sunt invitate să depună toate eforturile pentru a se asigura că crimele săvârşite de regimurile comuniste nu sunt uitate şi a garanta că astfel de crime nu vor mai fi comise niciodată.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×