Părinții vor avea dreptul la zile libere dacă se închid școlile din cauza vremii! Proiectul a ajuns în plenul Camerei Deputaților

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
10/12/2019, 14:59
Părinții vor avea dreptul la zile libere dacă se închid școlile din cauza vremii! Proiectul a ajuns în plenul Camerei Deputaților GALERIE FOTO
Un părinte ar putea sta acasă alături de copil atunci când școlile se închid. Sursa foto - facebook

Părinții vor avea dreptul la zile libere dacă se închid școlile din cauza vremii! Cel puțin așa este stipulat într-un proiect care a primit raport favorabil în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor. Acesta urmează să intre acum în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Părinții vor avea dreptul la zile libere dacă se închid școlile din cauza vremii!

De remarcat că acesta este for decizional. Proiectul iniţiat de 8 parlamentari ai PSD şi ALDE prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Totul ar urma să se întâmple numai în cazul în care școlile se închid din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decise de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Proiectul a ajuns în plenul Camerei Deputaților

Vă reamintim că fostul ministru al Educației Liviu Pop a inițiat în luna august un proiect de lege care prevede ca anul școlar 2020-2021 să înceapă mai târziu. Inițiativa a fost adoptată tacit în Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută și votată în Senat.

Anul acesta cursurile au început pe 9 septembrie după ce fostul premier Viorica Dăncilă i-a sugerat fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, să schimbe data de începe a școlii cu 16 septembrie.

În urma a îndelungi consultări fostul ministru interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz, a decis ca anul școlar 2019-2020 să înceapă mai devreme, luni, pe 9 septembrie. Acesta este unul dintre motivele pentru care începere școlii va avea o dată stabilă.

Liviu Pop a redactat un proiect de lege care prevede ca data de începere a anului școlar să fie mereu în a treia săptămână a lunii septembrie, într-o zi de luni. Inițiativa propusă de fostul ministru al Educației a fost adoptată tacit în Camera Deputaților, așadar de anul viitor cursurile vor avea o dată exactă.

Proiectul de lege propus de Liviu Pop are un singur articol care arată că „anul scolar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii septembrie, include două semestre şi se finalizează la 31 august din anul calendaristic următor.

Cursurile anului şcolar încep in a 3-a saptamana a lunii septembrie, în ziua de luni. Ministerul Educatiei Nationale stabileşte, prin ordin al ministrului, structura anului şcolar, sesiunile de examene, perioadele de desfăşurare a concursurilor, precum şi vacanţele şcolare in conformitate cu atributiile prevazute de art. 94 alin. (2) lit. r)”.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×