Părinții unui bebeluș au observat că ochii acestuia luceau într-un mod ciudat. Ce le-a spus medicii după efectuarea analizelor

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
23/04/2020, 14:39
Părinții unui bebeluș au observat că ochii acestuia luceau într-un mod ciudat. Ce le-a spus medicii după efectuarea analizelor
Ochii acestui bebeluș luceau într-un mod ciudat. S-a dovedit apoi că micuțul suferea de o formă rară de cancer. Sursa foto: dailymail.com

Ochii sunt ferestrele sufletului fiecăruia dintre noi. Așa spune o vorbă din bătrâni și nu greșește absolut deloc, însă puțină lume știe că aceștia pot indica adesea probleme de sănătate aflate în stadiu incipient, astfel că le putem trata și, implicit, putem evita o situație gravă. Iar dacă nu v-am convins încă de adevărul afirmațiilor de mai sus, vă invităm să citiți povestea unui bebeluș de doar șase luni din Marea Britanie.

Părinții micuțului au observat că ochii îi luceau într-un mod ciudat. Ce au aflat în urma analizelor efectuate de medici

Erin Holmes, mama copilului, a descoperit primele semne ale afecţiunii grave de care suferea fiul său după ce a observat că ochiul drept a început să-i lucească într-un mod ciudat.

„Păreau ochi de pisică”, a povestit femeia într-un interviu acordat pentru presa din Marea Britanie. Din păcate, bănuielile aveau să i se confirme în scurt timp, după ce micuțul a fost dus la o clinică de specialitate pentru investigații amănunțite.

Callum Holmes a fost diagnosticat cu  retinoblastom, un tip de cancer extrem de agresiv care afectează, anual, aproximativ 40-50 de persoane numai în Regatul Unit. Potrivit medicilor, o astfel de boală apare adesea la copiii sub 5 ani, fiind depistată de obicei încă de la naștere.

Printre simptome se numără un aspect ciudat al pupilei, care reflectă lumina ca o reflexie „albă” și strălucitoare. De aici și motivul pentru care ochii bebelușului luceau într-un mod neobișnuit, explică medicii.

Zece semne de boală care pot fi „citite în ochi”

Studiile realizate de-a lungul timpului de marii cercetători ai lumii au arătat faptul că ochii au capacitatea de a indica diverse boli de care poate suferi persoana respectivă. Nu este vorba doar de afecțiunile oculare, precum cataracta sau glaucomul, ci și despre afecțiuni sistemice, precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare. Uneori, semnele acestor boli pot fi observate în ochi sau în zona ochilor cu mult înainte de apariția simptomelor.

Ochii sunt singurul loc din corp unde se poate vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de o tăietură, explică Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la University of California , San Francisco.

Procesele pe care le remarcăm analizând ochii se petrec probabil și în restul organismului”, a mai spus specialistul.

Cât despre lista bolilor sistemice care au manifestări la nivelul ochilor, aceasta este destul de lungă și cuprinde, pe lângă diabet și boli cardiovasculare, anevrismele, SIDA, cancerul, și boli rare sau ereditare. „Toată lumea trebuie să faca un examen oftalmologic complet până la vârsta de 40 de ani„, susține oftalmologul Ruth D. Williams, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×