Federația Națională a Asociaților de Părinți din Preuniversitar (FNAP) cer, în mod oficial, actualului Guvern și președintelui Iohannis să găsească soluții pentru dublarea alocațiilor copiilor. Reacția vine după ce premierul Orban a anunțat patru metode de blocarea acestei măsuri.
Cei mai puțini bani
Părinții atrag atenția, prin intermediul unui comunicat primit de Fanatik.ro, că autoritățile „nu găsesc resurse financiare” ori de câte ori este vorba de bugetul Ministerul Educației Naționale. Anul acesta educația a primit doar 2,7% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii 20 de ani.
„Aflăm din rapoarte oficiale faptul că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi. Potrivit acelorași date, România are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană”, atrage atenția FNAP.
Consecințele nemajorării
Potrivit aceleiași surse, efectele lipsei de banii alocați pentru educație se văd de pe acum, iar în viitor acestea se vor accentua. Totodată, costurile necesare şcolarizării, coroborate cu nivelul de trai scăzut, sunt o barieră în motivarea părinţilor şi elevilor.
Totodată, părinții atrag atenția că în ultimii 30 de ani educația copiilor a fost neglijată de guvernanți. „Considerăm inacceptabil ca statul să gaseasca resurse şi să asigure, fără probleme, bani pentru pensii speciale sau pentru mărirea salariilor parlamentarilor”, se mai arată în comunicat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Educația primară, cea mai afectată
FNAP susține că nemajorarea alocațiilor și lipsa banilor alocați educației îi afectează în principal elevii din ciclul primar.
„Este ştiut faptul că România rămâne la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE. Această lipsă de finanțare este relevantă mai ales pentru educația primară”.
În același timp, FNAP atrage atenția că apelul transmis astăzi nu are caracter politic pentru că dublarea alocațiilor este o măsură care are ca fundament, cel puțin, caracter social.
- 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare.