Pace între Statele Unite ale Americii și talibani! Acord istoric după 18 ani de război

Cristiana Astefanoaiei    Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
29/02/2020, 17:43
Pace între Statele Unite ale Americii și talibani! Acord istoric după 18 ani de război GALERIE FOTO
Militari în KAbul. Sursa foto - hepta.ro

Pace între Statele Unite ale Americii și reprezentanți ai talibanilor din Afganistan! Cele două părți au semnat un acord istoric după nu mai puțin de 18 ani de luptă și aproape 200.000 de morți. Ca urmare a înțelegerii, SUA va retrage toate trupele de pe teritoriul țării.

Pace între Statele Unite ale Americii și talibani!

Chiar secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit personal cu delegația talibanilor, compusă din 31 de reprezentanți, în capitala statului Qatar, Doha.

„Statele Unite și talibanii au îndurat ani de ostilitate și neîncredere. Convorbirile precedente au șovăit. Acest efort a devenit real pentru SUA când talibanii au manifestat interes în obținerea păcii și încetarea relației cu al Qaeda și alte grupuri teroriste”, a spus oficialul american.

Acord istoric după 18 ani de război

Mike Pompeo a mai precizat că talibanii „au recunoscut faptul că victoria militară este imposibilă”.

Acordul, semnat de emisarul special al SUA, Zalmay Khalilzad, și liderul talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, include retragerea trupelor SUA și NATO în următoarele 14 luni

Mai mult de atât, americanii au fost de acord să nu folosească forța împotriva Afganistanului și să nu mai intervină în treburile interne ale țării.

În plus, SUA va asigura fonduri pentru antrenarea, sfătuirea și echiparea forțelor afgane de securitate.

De altfel, acordul dintre SUA și talibani conține mai multe puncte, printre ele aflându-se și retragerea completă a trupelor SUA și NATO într-un termen de un an și două luni. Guvernul Afgan și Consiliul de Securitate al ONU vor lucra pentru a înlătura lideri ai talibanilor de pe lista de sancțiuni, până pe 29 mai 2020

SUA vor reduce numărul de trupe de la 13.000 la 8.600 în următoarele trei sau patru luni, urmând ca restul militarilor să fie repatriați în funcție de îndeplinirea condițiilor de către talibani. Americanii nu vor folosi forța împotriva integrității teritoriale a Afganistanului

Secretarul de stat american a dat asigurări că Statele Unite vor urmări cu atenție îndeplinirea condițiilor de către talibani, precizând că retragerea trupelor se va face în funcție de acțiunile lor.

„Așa ne asigurăm că Afganistanul nu va mai deveni niciodată o bază pentru terorismul internațional. Procesul de negociere din Doha, cu toate suișuile și coborâșurile lui, a demonstrat că este posibil să facem acest pas împreună”, a spus Mike Pompeo.

„Nu a fost perfect, dar talibanii au demonstrat că, chiar și pentru o săptămână, dacă au dorința de a fi pașnici pot fi”, a mai spus oficialul din administrația Trump.

Peședintele Afganistanului Ashraf Ghani a declarat că „toți oamenii din țară așteaptă o pace permanent㔄Tragedia din 11 septembrie 2001 ne-a adus împreună. Sacrificiul mutual a creat legături între noi.

Interese comune, securitatea voastră și libertatea noastră, menține relația noastră în respect mutual, care ne-a făcut parteneri”, a mai spus Ashraf Ghani.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×