Cutremur de 5,7 grade în Afganistan, la o adâncime mică. Avertismentul seismologilor

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
02/01/2020, 08:43
Cutremur de 5,7 grade în Afganistan, la o adâncime mică. Avertismentul seismologilor
Un cutremur de 5,7 grade a avut loc în Afganistan. Sursa foto: Google Maps

Un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs în Afganistan, la o adâncime mică, de doar 10 kilometri. Pământul s-a zguduit în statul din Orientul Mijlociu azi dimineață, în jurul orei 06:30 și a fost resimțit în Afganistan, dar și Iran.

Cutremur de aproape 6 grade pe Richter în Afganistan

Seismul s-a produs la o distanță de 171 de kilometri vest de Herat, 175 de kilometri nord-est de Birjand, 253 de kilometri sud de Mashhad și 271 kilometri sud-est de Neyshabur.

La sfârșitul lunii decembrie, un seism de 6,1 grade s-a produs în Afganistan și Pakistan. Locuitorii din capitala Pakistanului au ieșit în stradă în urma cutremurului, căci acesta s-a resimțit destul de puternic la finalul anului trecut.

Africa se rupe în două: noi falii tectonice

Seismologii avertizează că astfel de cutremure de suprafață se pot produce din ce în ce mai des, mai ales pe fondul schimbărilor climatice.

În primele zile ale noului an s-au produs deja o serie de cutremure semnificative. Pământul s-a zguduit pe 2 ianuarie în Iran, în jurul 04:29, înaintea cutremurului produs la șase și jumătatea dimineața. Acel seism din Iran a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter.

Peste o oră, la 05:29, o altă parte a planetei urma să fie lovită de un seism considerabil. Pământul s-a mișcat în insula Yap din Micronezia. Magnitudinea mișcării tectonice de acolo a fost de 5,1 grade pe scara Richter.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit recent despre consecințele ruperii continentului african asupra țării noastre, după cutremurul devastator care s-a produs în Albania.

„Africa se rupe în două. Este o acţiune directă a Africii, pentru că deja acum toată lumea este convinsă că Africa este responsabilă de marile cutremure care au loc în Italia, de o parte şi de alta a Mării Adriatice, în Albania şi alte ţări care sunt acolo, inclusiv Serbia, Macedonia”, a spus Mărmureanu, conform gândul.info.

 

„Tot ce pot să confirm la această oră este că aceste acţiuni ale Africii nu vor afecta România, pentru că văd că sunt numai cutremure de suprafaţă. În Vrancea avem mai mult cutremure de adâncime”, a mai spus fizicianul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×