Orionidele, fenomenul spectaculos care se va vedea pe cer. Ploaie de stele pe 21-22 octombrie

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
21/10/2019, 08:32
Orionidele, fenomenul spectaculos care se va vedea pe cer. Ploaie de stele pe 21-22 octombrie
Orionidele se vor vedea cu ochiul liber în noaptea dintre 21 și 22 octombrie. Sursa foto: univerulargeșean.ro

În noaptea dintre 21 spre 22 octombrie 2019 va avea loc unul din cele mai spectaculoase fenomene astronomice: Orionidele. Este vorba despre o ploaie de meteori, rămășițe ale cunoscutei comete Halley care se vor vedea pe cer cu ochiul liber după miezul nopții.

Orionidele, ploaia de meteori care va fi vizibilă cu ochiul liber și din România

În această perioadă, până pe 7 noiembrie, planeta noastră va trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Aceste rămășițe ale cometei par a veni din constelația Orion, cunoscută în termeni populari sub numele „Vânătorul”, și se aprind de fiecare dată la bază atunci când pătrund în sistemul nostru solar. De asemenea, la contactul cu atmosfera terestră, aceste rămășițe explodează de cele mai multe ori, mai ales dacă sunt de mici dimensiuni, motiv pentru care pe cer se văd ca niște stele căzătoare.

De altfel, e foarte important de precizat diferența între stele și meteori sau chiar meteoriți. Din punct de vedere științific, stelele sunt corpuri mai mici sau mai mari, în special gazoase, care au ca activitate fuziunea nucleară (fuzionarea mai multor elemente chimice până când stelele devin supernove). De asemenea, meteoroizii, meteorii și meteoroiții sunt același lucru, doar că în puncte diferite ale spațiului.

 

orionidele
Cel mai bun loc de pe planetă de unde pot fi observate Orionidele este Polul Nord. Sursa foto: science.howstuffworks.com

Diferența dintre meteoroizi, meteori și meteoriți

Meteoroidul este corpul uriaș din care se desprind bucăți care la contactul cu atmosfera Pământului se vor numi meteori, iar cele care reușesc să străpungă bariera de protecție a planetei noastre ajungând pe scoarța terestră se numesc meteoriți. În legătură cu ploaia de meteori Orionidele, care are loc între 21 și 22 octombrie, maximul de ”stele” căzătoare va fi putea fi observat între orele 22:00 și 03:00 dimineața, cu precădere la ora 01:00.

Orionidele pot fi observate cu ochiul liber, în jur de zece meteori pe oră, cu condiția să fie cerul senin. Cele mai bune locuri pentru observarea unor astfel de fenomene astronomice sunt muntele sau câmpia, departe de luminile orașelor.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×