Publicistul Dinu Barbu a scris în cartea sa „Armâni şi megleniţi din Banatul Timişean” despre originea familiei lui Gigi Becali. Autorul notează că bunicul lui Gigi, Gheorghe Becali, a plecat în anul 1928 din satul Pleașa de Sus, situat lângă Korce, în Albania şi s-a stabilit cu familia lângă Silistra, în Cadrilater, care la acea vreme făcea parte din România.
Gheorghe Becali a avut patru copii: pe Haralambrie (tatăl lui Victor şi Ioan Becali), pe Atanase (tatăl lui Gigi Becali), pe Toma şi pe Constantin. Ei au stat în Cadrilater până în anul 1940, când au plecat în Călărași din cauza schimbului de populație dintre România și Bulgaria. „În anul 1946, aproape 200 de familii de armâni ajung în comuna bănăţeană Săcălaz (pe atunci, aşezare locuită de peste 4.000 de germani, mai cu seamă în satul Beregsău Mic. Marea majoritate dintre aceste familii s-a mutat în casele şvabilor deportaţi în anul 1945 în Uniunea Sovietică, fiind cazuri în care într-o singură casă locuiau şi câte 15-20 de machedoni. În acel an 1946 au fost trimişi în Banat şi cei din neamul lui Gigi Becali, inclusiv familia verişorilor săi Giovanni, Victor şi Mariana Becali”, notează Dinu Barbu în lucrarea Armâni şi megleniţi din Banatul Timişean.
Originea familiei lui Gigi Becali! A plecat din Albania în România
„Toma Becali, unchiul lui Gigi, a făcut puşcărie şi a fost torturat pentru că nu a vrut să-şi trădeze camarazii legionari, dar şi pentru că s-a opus procesului de colectivizare. Gheroghe şi Haralambie Becali au trecut şi ei, la un moment dat, prin beciurile Securităţii, fiind consideraţi că ar fi fost şi ei apropiaţi de Mişcarea Legionară şi s-a fi împotrivit colectivizării comuniste din satele româneşti”, mai scrie autorul despre origina familiei lui Gigi Becali.
În cele din urmă, familia lui Gigi Becali s-a stabilit în Săcălaz. „Ghiţă Blejuşcă şi Ştefan Tomoiagă, monografii comunei Săcălaz, au cercetat temeinic istoria familiilor Becali. Ei vorbesc şi despre conflictul puternic dintre noii veniţi, armânii, şi şvabii băştinaşi: Machedonii erau violenţi, au dus o viaţă nomadă, tribală, erau cu oile lor, în timp ce nemţii erau liniştiţi, ordonaţi. Dar s-au săturat şi ei şi au vrut să îi scoată din sat. Marea revoltă a avut loc în ziua de Paşte (în anul 1950) şi s-a lăsat cu vărsare de sânge. După un an, macedonii au şi fost îndepărtaţi cu toţii.
Şi o altă opinie despre situaţia tensionată din acel an 1950 are un alt monograf al Săcălazului, şvabul Iosef Pitzer, care povesteşte despre momentul în care au venit în comună cele 200 de familii de armâni: Apariţia lor în imaginea satului a fost aproape de natură exotică. Îmbrăcămintea lor era închisă la culoare, iar turul pantalonilor la bărbaţi arăta aproape ca acela al turcilor. Nu se pricepeau la agricultură şi nici nu îi interesa, ceea ce a dus în curând la confruntările cu autorităţile deoarece nu şi-au dat contribuţia în cereale la stat. Bărbaţii erau crescători de animale, în special oi, se ocupau cu prepararea brânzei de oi. Acest popor dezrădăcinat nu era vinovat de neînţelegerile din Săcălaz, ci autorităţile care i-au adus pe aceşti oameni în ţară, pentru a-i face fără patrie şi care au adus muntenii la şes, dându-le îndatoriri care nu se potriveau cu stilul lor de viaţă. Tendinţa lor de domninare absolută s-a lovit cu timpul de împotrivirea celorlalţi colonişti şi a populaţiei germane. Pe fondul acestor neînţelegeri au avut loc o serie de scandaluri şi bătăi între germani şi macedonieni, culminând cu bătaia cruntă în ziua de Paşte a anului 1950. Macedonienii au devenit neagreaţi în ochii autorităţilor timişorene, care au făcut tot posibilul ca în 1951 să fie deportaţi în Bărăgan”, scrie Dinu Barbu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Pe 18 iunie 1951, familia lui Gigi Becali a fost deportată în Bărăgan. „Când a plecat din Săcălaz, tata n-a avut voie să ia cu el decât opt găini, doi cai, o vacă şi un porc”, își amintește Gigi Becali. Patronul FCSB s-a născut pe 25 iunie 1958, la Zagna-Văideni, aproape de Brăila. În 1959, familia Becali s-a stabilit în Pipera, lângă București.