Organizaţia Mondială a Sănătăţii, avertisment cu privire la vaccinarea obligatorie: “Evitaţi campaniile în masă până se rezolvă situaţia Covid-19”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 14:34
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, avertisment cu privire la vaccinarea obligatorie: “Evitaţi campaniile în masă până se rezolvă situaţia Covid-19”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, avertisment cu privire la vaccinarea obligatorie: “Evitaţi campaniile în masă până se rezolvă situaţia Covid-19”. Sursa foto: Hepta

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că nou-născuții trebuie imunizați conform graficului de imunizare, însă prioritate trebuie acordată vaccinului pneumococic şi antigripal.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: prioritate la vaccinurile pneumococic şi antigripal

OMS recomandă vaccinarea în maternităţi a nou-născuţilor, conform graficului naţional de imunizare, iar prioritare ar avea vaccinurile pneumococice şi antigripale, în special pentru grupurile de populaţie vulnerabile.

Reprezentanții OMS au declarat că la 19 martie, 51 din 53 de ţări din regiunea europeană aveau confirmate cazuri de Covid-19.

În această situație, aceste state au iniţiat o serie de măsuri pentru a limita răspândire coronavirusului şi a reduce impactul focarului asupra sistemelor de asistenţă medicală.

”În planificarea acestor măsuri, ar trebui să se acorde atenţia cuvenită reducerii la minimum a riscului excesiv de morbiditate şi mortalitate cauzată de bolile care pot fi prevenite prin vaccin care ar avea loc dacă serviciile de imunizare sunt perturbate.

Decesele cauzate de efecțiuni prevenite prin vaccinare trebuie să scadă

Orice perturbare a serviciilor de imunizare, chiar şi pentru perioade scurte, va genera creşterea numărului de persoane sensibile şi o probabilitate mai mare de focare pentru bolile ce pot fi prevenite prin vaccin”, prezintă OMS într-un raport.

Focarele de coronavirus pot duce la decese cauzate de afecțiuni ce pot fi însă prevenite prin vaccinare.

„Serviciile de imunizare sunt o componentă esenţială a serviciilor de sănătate”, mai arată OMS.

în acest sens, Ministerul Sănătăţii va trebui să depună toate eforturile pentru a susţine imunitatea ridicată a populaţiei, mai precizează  OMS în raportul publicat pe 20 martie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății a prezentat 7 principii de care țările vor trebui să țină cont atunci când derulează programe de imunizare în timpul pandemiei de coronavirus. Acestea sunt:

1. Urmaţi orientările existente cu privire la măsurile de prevenire a infecţiilor cu Covid-19 în timpul sesiunilor de imunizare.

2. Prioritizaţi vaccinările din seria primară, în special pentru vaccinurile contra rujeolei sau rubeolă sau poliomielită şi alte vaccinuri combinate.

3. Evitaţi campaniile de vaccinare în masă până se rezolvă situaţia Covid-19.

4. Vaccinaţi nou-născuţii, conform graficului naţional de imunizare, în maternităţi.

5. Se acordă prioritate vaccinurilor pneumococice şi antigripale pentru grupurile de populaţie vulnerabile.

6. Amânaţi introducerea oricărui nou vaccin în programul naţional de imunizare.

7. Comunicaţi clar comunităţii şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii motivele pentru includerea imunizării ca unul dintre serviciile prioritare de sănătate în timpul pandemiei Covid-19 şi riscurile provocate de VPD şi beneficiile vaccinării.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×