Orașe întregi din China sunt în carantină. Epidemia a început să se răspândească în restul lumii

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
23/01/2020, 16:34
Orașe întregi din China sunt în carantină. Epidemia a început să se răspândească în restul lumii GALERIE FOTO
Mai multe orașe din China au intrat în carantină. Sursa foto - Fuat Kabakci / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Orașe întregi din China sunt în carantină. Autoritățile recurg la mijloace mari împotriva virusului care a început să se răspândească în restul lumii, punând de facto în carantină metropola Wuhan, aflată în centrul epidemiei, şi un oraş vecin.

Orașe întregi din China sunt în carantină

Începând de joi, la ora locală 10.00, (4.00, ora României), niciun tren sau avion nu mai părăseşte, în principiu, Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, în centrul Chinei. Autostrăzile cu plată din oraş au fost închise.

Această metropolă, situată pe malul Yangtze, se află în centrul epidemiei care a contaminat din decembrie peste 750 de persoane şi s-a soldat cu 17 morţi, potrivit unui ultim bilanţ prezentat miercuri seara. Toate persoanele decedate au murit la Wuhan sau în regiunea oraşului.

Epidemia a început să se răspândească în restul lumii

”Locuitorii nu trebuie să părăsească Wuhan fără un motiv anume”, a anunţat Cartierul General însărcinat cu lupta împotriva epidemiei la nivel municipal. Această decizie a fost luată cu scopul de a ”opri în mod eficient răspândirea virusului”, a explicat el, în ciontextul în care China se pregăteşte să intre vineri în lungul concediu de Anul Nou, un prilej anual de milioane de călătorii.

Oraşul vecin Huanggang, situat a 70 de kilometri est, cu 7,5 milioane de locuitori, este vizat de măsuri similare. Circulaţia trenurilor urma să fie oprită, până la noi ordine, la sfârşitul zilei. Oraşul Ezhou, situat în apropiere, cu 1,1 milioane de locuitori, şi-a închs deja gara. La Wuhan, locuitorii nu au putut să-şi planifice o eventuală plecare, în contextul în care decizia a fost anunţată în noaptea de miercuri spre joi.

Era în continuare posibil să se vină în oraş cu trenul sau avionul, în pofida faptului că numeroase zboruri au fost anulate. Însă trenurile şi avioanele cu destinaţia Wuhan erau aproape goale, un spectacol straniu cu o zi înaintea concediului de Anul Nou, când sunt luate de obicei cu asalt.

În centrul Wuhanului, transportul public era oprit, iar festivităţile de Anul Nou au fost anulate. Taxiurile şi-au triplat preţurile. ”Este foarte periculos să ieţi în acest moment, dar avem nevoie de bani”, a declarat pentru AFP un şofer.

Primăria a impus, de asemenea, purtarea măştii respiratorii, pe care majoritatea locuitorilor o purtau deja de la începutul săptămânii. Lupta a început după ce un cercetător chinez a recunoscut că virusul se poate transmite de la om la om şi nu doar de la animal la om.

Preşedintele Xi Jinping a dat semnalul mobilizării luni, îndemnând la oprirea ”hotărâtă” a epidemiei, care până atunci nu făcea titluri importante în presă. La beijing şi Shanghai se poartă masca respiratorie în locuri publice şi mai ales la metrou.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×