ONU, avertisment în privința cumpărăturilor în exces: ”Ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente”

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 12:29
ONU, avertisment în privința cumpărăturilor în exces: ”Ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente”
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU şi specialiştii din domeniul agriculturii au lansat un avertisment în privința cumpărăturilor în exces

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU şi specialiştii din domeniul agriculturii au lansat un avertisment în privința cumpărăturilor în exces.

ONU, avertisment în privința cumpărăturilor în exces

Conform Reuters, avertismentul ONU în privința cumpărăturilor în exces vine în contextul în care, în special în ţările dezvoltate, cetăţenii au luat cu asalt magazinele pentru a face provizii de alimente în eventualitatea în care vor fi nevoiţi să se izoleze.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Specialiștii menționează că achiziţiile exagerate de alimente din această perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus, ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente şi la creşteri de preţuri.

”Nu este nevoie decât ca importatorii mari, precum guvernele, să intre în panică şi să înceapă să cumpere masiv pentru a crea o criză”, a declarat Abdolreza Abbassian, economistul-şef al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură.

”Nu este o problemă de aprovizionare, dar este o schimbare de comportament în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Ce se întâmplă dacă cumpărătorii cred că nu pot primi transporturile de grâu sau orez în mai sau iunie? Acest lucru ar putea duce la o criză a aprovizionării cu alimente la nivel global”, a mai spus oficialul ONU.

Abbassian mai avertizează că statele care se bazează pe veniturile din petrol ar putea să fie afectate de scăderea puternică a preţului acestuia, în sensul în care vor avea sume mai mici la dispoziţie pentru a importa alimente.
Preţul grâului pe bursa de la Chicago a crescut săptămâna aceasta cu 6%, cea mai mare creştere din ultimele nouă luni, iar preţul orezului în Thailanda, al doilea cel mai mare exportator al acestei cereale la nivel mondial, a ajuns la cel mai mare nivel din august 2013 până în prezent.
Sectorul agricol din Franţa este greu încercat în această perioadă, mai ales din cauza unui număr insuficient de camioane necesare transportului de grâu. Cererea pentru grâu a crescut simţitor în Franţa, în condiţiile în care cetăţenii au cumpărat cantităţi foarte mari de paste şi făină, iar această creştere a cererii coincide cu o perioadă de creştere a exporturilor de grâu.
Restricţiile impuse de unele state UE la graniţe, ca răspuns la pandemie, afectează şi ele aprovizionarea cu alimente, avertizează reprezentanţi ai industriei alimentare. Cu toate acestea, Departamentul American pentru Agricultură (USDA) estimează că rezervele mondiale de grâu şi orez sunt în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt care ar putea reduce impactul crizei Covid-19 asupra siguranţei alimentare.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×